Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна - прокурор МКС

06 вересня 2024 р. 12:45

06 вересня 2024 р. 12:45


Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан розповів про перспективи справи російського лідера Володимира Путіна, згадавши при цьому трибунал щодо керівництва колишньої Югославії.

Як передає Укрінформ, про це Хан сказав в інтерв'ю BBC .

За словами прокурора, українська сторона просила його провести розслідування щодо дій РФ ще 2021 року, коли він зустрічався з генпрокурором України. Але на той момент у МКС не було на це ресурсів, а в нього самого була купа інших обов'язків, оскільки незадовго до візиту в Україну він лише вступив на посаду. Крім того, він не вірив, що Путін зважиться вторгнутися в Україну.

"Але коли вони це зробили, я вирішив, що все абсолютно очевидно, і ми повинні почати розслідування. Я побував на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно", - пояснив Хан.

Карім Хан запевнив, що Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер МКС щодо арешту Путіна.

"Переговорний процес на рівні суду ведеться. Судді можуть дати свої рекомендації на випадок, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого передбачати, тому що зараз це питання вирішується між суддями та урядом Монголії", - пояснив прокурор.

На запитання про те, чи вірить він, що Путін коли-небудь опиниться на лаві підсудних у Гаазі, Хан відповів, навівши приклад лідерів колишньої Югославії.

"Люди сміялися, коли трибунал щодо колишньої Югославії домагався ордерів на арешт Караджича та Младича, не кажучи вже про Мілошевича, коли Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне видавав ордер на арешт колишнього президента Чарльза Тейлора. Але, як показала історія, ці люди, що володіли у минулому великою владою в своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується", - зазначив Хан.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Путін у вівторок, 3 вересня, зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі, це його перший візит до країни-члена Міжнародного кримінального суду (МКС) після того, як той видав ордер на арешт російського диктатора минулого року. Це перший візит Путіна в країну, яка ратифікувала Римський статут і яка має заарештувати російського лідера за ордером, виданим МКС у Гаазі.

У Монголії пояснили , чому не заарештували Путіна тим, що країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту російського диктатора Володимира Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду у зв'язку з воєнними злочинами в Україні.

Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна - прокурор МКС

Джерело: ukrinform.ua (Світ)