Прокурор Міжнародного кримінального суду оцінив перспективи арешту Путіна

06 вересня 2024 р. 16:17

06 вересня 2024 р. 16:17


Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан пояснив ситуацію щодо перспектив російського диктатора Володимира Путіна постати перед судом. Зокрема, він пригадав трибунал щодо колишньої Югославії.

Як він заявив у інтерв'ю виданню BBC, Київ просив його провести розслідування щодо дій Москви ще 2021 року, коли він зустрічався з генпрокурором України.

За словами посадовця, на той момент у МКС не було на це ресурсів, а в нього самого була маса інших обов'язків, адже незадовго до поїздки в Україну він тільки вступив на посаду. Зокрема, сказав прокурор, він не вірив, що Путін зважиться на повномасштабне вторгнення.

"Проте коли вони це зробили, я вирішив, що все абсолютно очевидно, і ми повинні почати розслідування. Я побував на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно" , — додав Хан.

Він зауважив, що це не принесло йому жодної радості, а день, коли щодо президента країни — Важливого члена Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй надійшла заявка на видачу ордера на арешт був сумним.

Варто зазначити, що 2 вересня Путін здійснив візит до Монголії, де його мали заарештувати, але зустріли червоною килимовою доріжкою. Зокрема, Хан наголосив, що Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер МКС. Зазначимо, що Монголія ратифікувала Римський статут ще понад 20 років тому. Тому країна має підкорятися рішенням Міжнародного кримінального суду.

"Переговорний процес на рівні суду ведеться. Судді можуть дати свої рекомендації на випадок, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого передбачати, тому що зараз це питання вирішується між суддями та урядом Монголії" , — додав Хан.

Зокрема, на питання щодо того, чи вірить прокурор МКС в те, що російський диктатор Путін колись опиниться на лаві підсудних у Гаазі, Хан зазначив, що є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, то його простір для маневру звужується.

"Люди сміялися, коли трибунал щодо колишньої Югославії домагався ордерів на арешт Караджича і Младича, не кажучи вже про Мілошевича, але, як показала історія, ці люди, що володіли в минулому великою владою у своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних" , — наголосив він.

Видання наголошує, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Белової в березні 2023 року. Їх підозрюють у воєнних злочинах, скоєних під час війни в Україні.

Нагадаємо, раніше г енеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що відмовою від арешту російського диктатора Володимира Путіна Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність . Зокрема, на думку Костіна, Путін принизив Монголію, "цинічно використавши її як розмінну монету у своїй геополітичній грі".

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Прокурор Міжнародного кримінального суду оцінив перспективи арешту Путіна

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua