США виведуть війська з Іраку до кінця 2026 року, — Reuters

07 вересня 2024 р. 09:12

07 вересня 2024 р. 09:12


Сполучені Штати та Ірак досягли порозуміння щодо планів виведення сил коаліції на чолі зі США з Іраку . Американські військові повинні покинути країну до кінця 2026 року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на численні джерела, знайомі із ситуацією.

За інформацією джерел, план, який загалом був схвалений, але потребує остаточного схвалення з боку обох столиць та дати оголошення, передбачає виведення сотень військовослужбовців до вересня 2025 року, а решти — до кінця 2026 року.

"У нас є угода, тепер питання тільки в тому, коли про неї оголосити" , — заявив високопоставлений американський чиновник.

США та Ірак також прагнуть встановити нові консультативні відносини, які могли б дозволити деяким американським військам залишитися в Іраку після виведення військ. Спочатку офіційне оголошення було заплановано на кілька тижнів тому, але було відкладено через регіональну ескалацію, пов'язану з війною Ізраїлю в Секторі Гази, а також для узгодження деяких деталей, що залишилися, повідомили джерела.

"Зараз ми перебуваємо на межі переведення відносин між Іраком та членами міжнародної коаліції на новий рівень, зосередившись на двосторонніх відносинах у військовій, економічній, культурній сферах та сфері безпеки" , — сказав він.

Він не став коментувати деталі плану, а коаліція на чолі зі США не відповіла на надіслані електронною поштою питання. Представник Держдепартаменту США та представник міністерства оборони заявили, що президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Іраку Мохаммед Шіа аль-Судані у спільній заяві у квітні підтвердили, що вони розглянуть чинники, щоб визначити, коли та як місія Глобальної коаліції в Іраку завершиться та перейде до міцних двосторонніх партнерств у сфері безпеки.

Нагадаємо, у лютому цього року американські військові атакували штаб-квартири воєнізованих утворень у столиці Іраку Багдаді . Внаслідок удару було знищено лідера проіранського воєнізованого формування, якого вони звинувачують у нападах на американські сили в країні.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

США виведуть війська з Іраку до кінця 2026 року, — Reuters

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua