У Франції тисячі людей вийшли на протести після призначення Макроном нового прем’єра

07 вересня 2024 р. 19:46

07 вересня 2024 р. 19:46


Тисячі людей вийшли на вулиці Франції у суботу, щоб протестувати проти рішення президента країни Еммануеля Макрона призначити правоцентриста Мішеля Барньє на посаду прем’єр-міністра.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters .

Блок лівих, очолюваних ультралівою партією «Нескорена Франція» (LFI), звинуватив Макрона у запереченні демократії та крадіжці виборів після його відмови підтримати кандидата від альянсу «Новий народний фронт» (NFP), який здобув першість на липневому голосуванні.

У відповідь на призначення Барньє лідери лівих партій, профспілки та студентські організації у суботу закликали до масових протестів напередодні нових демонстрацій, включно із можливими страйками 1 жовтня. Партія LFI заявила, що по всій країні відбудеться 130 акцій протесту.

Зазначається, що NFP та ультраправа партія «Національне об’єднання» (RN) разом мають більшість і можуть домогтися відставки Барньє шляхом оголошення вотуму недовіри, якщо вони вирішать співпрацювати.

Як пише Le Monde , протести проти призначення Барньє відбулися у Парижі, а також інших містах країни, включаючи Нант, Ніццу, Марсель та Страсбург.

Зазначається, що багато демонстрантів виступили проти рішення Макрона, а деякі закликали президента піти у відставку.

Поліція очікує, що у Парижі до акції протесту долучаться до 8 тисяч людей.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня президент Франції Еммануель Макрон призначив Мішеля Барньє прем'єр-міністром та доручив йому сформувати уряд єдності.

Фото: Getty Images

У Франції тисячі людей вийшли на протести після призначення Макроном нового прем’єра

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua