Косово у відповідь на блокаду закрило два пункти пропуску на кордоні із Сербією

08 вересня 2024 р. 01:01

08 вересня 2024 р. 01:01


Косово закрило два з чотирьох пунктів пропуску на кордоні із Сербією після його блокування із сербської сторони «екстремістами у масках».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода .

Очільник МВС Косова Джелал Свекла заявив у Фейсбуці, що «екстремісти в масках» у Сербії вибірково зупиняють громадян, які хочуть проїхати транзитом до третіх країн. «І все це на очах сербської влади», – зауважив він.

Зазначається, що косовські серби разом з прибічниками із Сербії почали блокувати доступ до північного Косова на трьох пунктах пропуску 6 вересня. Акція протесту тривала й 7 вересня.

«Організатори вимагають повернення п’яти «паралельних установ» косовських сербів, які були закриті, а також відновлення сербської валюти та документації. Вони також вимагають виведення косовської поліції з регіону, населеного переважно сербами, і закликають взяти під контроль миротворчі сили під керівництвом НАТО в Косові (KFOR)», - ідеться в повідомленні.

Блокада призвела до закриття з боку Косова прикордонних пунктів пропуску «Мердаре» та «Брняк». Окрім того, був тимчасово заблокований КПП «Яріньє», але, як повідомляється, у суботу рух через нього відбувався без перешкод.

Президент Асоціації громадян району Косово-Митрова Раса Роєвич у п’ятницю на КПП «Яріньє» сказав журналістам, що водії легкових транспортних засобів із косовськими документами не будуть пропускатися. «Ніхто, у кого є виключно косовські документи, не зможе проїхати», – заявив він.

Сербська влада поки що не надала жодних коментарів із приводу блокади.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня минулого року уряд Сербії ухвалив рішення дозволити вільний рух на території країни усіх транспортних засобів з косовськими номерами.

Фото ілюстративне

Косово у відповідь на блокаду закрило два пункти пропуску на кордоні із Сербією

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua