Португалія передала Україні пожежні гелікоптери Ка-32

08 вересня 2024 р. 02:04

08 вересня 2024 р. 02:04


Португалія передала Україні шість пожежних гелікоптерів Ка-32 російського виробництва. Остання частина цього вантажу відбула у п’ятницю, 6 вересня.

Про це повідомляє SAPO із посиланням на заяву Міністерства оборони країни.

Португалія передала Україні пожежні гелікоптери Ка-32

Зазначається, що ще у жовтні 2022 року тодішній міністр оборони Хелена Каррейрас пообіцяла відправити в Україну шість російських пожежних гелікоптерів, які не мали ліцензії на експлуатацію в Португалії. Один з них тоді вийшов з ладу через аварію.

Більше ніж через рік після оголошення про передачу Україні, у листопаді 2023 року, гелікоптери досі перебували у Португалії. Тоді Лісабон заявляв, що очікує «вказівок від українського партнера щодо наступних кроків, які необхідно зробити» у цьому процесі.

«Після тривалого періоду невизначеності та переговорів нинішній уряд через МДН спільно з МВС погодив транспортування гелікоптерів з українською владою, зокрема з посольством України в Лісабоні та з Міністерством оборони України» , – йдеться в заяві.

Україна погодилася прийняти гелікоптери в їхньому поточному стані, без попереднього ремонту. Видання також додає, що гелікоптери були придбані урядом Португалії ще у 2006 році.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялось, що у 2024 році П ортугалія виділить Україні загальну допомогу на 220 млн євро , і таку ж суму планує передбачити для України і у 2025 році.

Раніше Португалія виділила 100 млн євро на закупівлю снарядів для України. Також повідомлялося, що Португалія продовжила тимчасовий захист українців до кінця року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

Португалія передала Україні пожежні гелікоптери Ка-32

Джерело: www.slovoidilo.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua