Північна Корея показала перші фотографії забороненого об'єкта зі збагачення урану (ВІДЕО)

14 вересня 2024 р. 17:35

14 вересня 2024 р. 17:35


У п'ятницю Північна Корея вперше показала зображення центрифуг, які виробляють паливо для її ядерних бомб, після того, як лідер Кім Чен Ин відвідав підприємство зі збагачення урану і закликав збільшити кількість збройових матеріалів для поповнення арсеналу.

Повідомлення державних ЗМІ про відвідування Кімом Інституту ядерної зброї та бази з виробництва збройових ядерних матеріалів супроводжувалося першими фотографіями центрифуг, що дало змогу зазирнути в рідкісний світ ядерної програми Північної Кореї, забороненої численними резолюціями Ради Безпеки ООН.

На фотографіях видно, як Кім іде між довгими рядами металевих центрифуг – машин для збагачення урану. У повідомленні не уточнюється ні час візиту, ні місце розташування об'єкта.

Кім закликав робітників виробляти більше матеріалів для тактичної ядерної зброї, заявивши, що ядерний арсенал країни життєво важливий для протистояння загрозам з боку США та їхніх союзників.

За його словами, зброя необхідна для «самооборони і можливості попереджувального нападу».

За словами північнокорейського лідера, «ядерні погрози проти КНДР» з боку «васальних сил, очолюваних імперіалістами США», перейшли червону межу, йдеться в повідомленні.

Південна Корея засудила відкриття Північною Кореєю заводу зі збагачення урану і ніколи не змириться з тим, що Пхеньян володіє ядерною зброєю, заявили в міністерстві об'єднання Півдня.

Прессекретар Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі не став коментувати зображення. «Я б просто сказав, що ми продовжуємо стежити за розвитком подій у Північній Кореї, як за їхніми відкритими ядерними амбіціями, так і за їхніми технологіями та програмою балістичних ракет», – сказав Кірбі журналістам.

Вважається, що у Північної Кореї є кілька об'єктів для збагачення урану. За словами аналітиків, комерційні супутникові знімки засвідчили, що останніми роками в головному ядерному науково-дослідному центрі Йонбен велися будівельні роботи, включно із заводом зі збагачення урану, що свідчить про можливе розширення.

Уран – це радіоактивний елемент, який існує в природі. Для виробництва ядерного палива незбагачений уран піддається процесам, унаслідок яких отримують матеріал із підвищеною концентрацією ізотопу урану-235.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив у понеділок, що ядерний нагляд ООН спостерігав активність, яка відповідає роботі реактора і центрифужного збагачувального комплексу в Йонбені.

Північна Корея показала перші фотографії забороненого об'єкта зі збагачення урану (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua