Повінь у Європі: Польща та Чехія скасували поїзди в Україну

15 вересня 2024 р. 13:32

15 вересня 2024 р. 13:32


В УЗ зазначили, що залишаються на зв'язку з перевізниками обох країн і готові допомогти з гнучкою організацією стикувань для українських пасажирів. Наразі обидва поїзди з Праги - у Чоп і в Перемишль - досі на території Чехії.

Ці пасажири без шансів встигнути на свої стикувальні українські рейси, - ідеться в повідомленні.

У відомстві наголосили, що готові прийняти пасажирів із квитками на сьогоднішні поїзди на будь-який рейс аналогічного напрямку найближчої доби на будь-які вільні місця без обміну квитків.

Щодо пасажирів з України, які прямують на своє стикування у празькому напрямку, то радимо зв'язатися з вашим чеським або польським оператором залізниці та уточнити розклад наступних рейсів. Є висока ймовірність того, що пасажирам варто запланувати ночівлю в місті стикування, - зазначала українська залізниця.

Зазначимо, у країнах Центральної Європи почалися масштабні повені, спричинені сильними дощами, що йдуть останніми днями. У Румунії внаслідок стихійного лиха загинуло четверо людей, повені вже почалися в Польщі, їх також очікують у Чехії, Австрії та Німеччині.

У Румунії, де зливи почалися раніше, п'ятеро людей стали жертвами повені, четверо з них - жителі повіту Галац, що розташований на південному сході країни.

Міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк повідомив, що невеликим містам Морув і Глухолази, розташованим біля кордону з Чехією, загрожує небезпека.

У Чехії набережні міста закриті з вечора п'ятниці, 13 вересня. Також може бути ухвалено рішення про припинення судноплавства.

В Австрії, як очікується, найближчими днями випаде від 10 до 20 см опадів у багатьох регіонах країни. Сильні дощі також очікуються в сусідній Баварії.

Дослідники з Імперського коледжу Лондона повідомили, що катастрофічні дощі, що обрушилися на Центральну Європу, є прямим наслідком зміни клімату. За їхніми словами, тепліша атмосфера, нагріта викидами викопного палива, може утримувати більше вологи, що призводить до посилення злив.

Водночас українська синоптикиня Наталка Діденко на 15 вересня прогнозувала для західної частини України дощі, а подекуди й сильні, проте не настільки, "як у Чехії, Словаччині, Польщі, Австрії".

Повінь у Європі: Польща та Чехія скасували поїзди в Україну

Джерело: socportal.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua