Греція стимулює домовласників відмовитися від короткострокової оренди (ВІДЕО)

15 вересня 2024 р. 15:32

15 вересня 2024 р. 15:32


У п'ятницю Греція заявила, що надасть трирічні податкові пільги домовласникам, які переведуть свою короткострокову оренду на довгострокову, ставши останньою європейською країною, яка запроваджує обмеження на здавання житла в оренду для відпочинку з метою вирішення проблеми нестачі житла.

Бум короткострокової оренди в Європі вже змусив такі туристичні центри, як іспанські Канарські острови, Лісабон, Берлін і Флоренція, оголосити про обмеження на таку оренду, яку багато місцевих жителів звинувачують у тому, що вона витісняє з ринку постійних жителів.

У рамках плану з вирішення проблеми нестачі житла прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив минулого тижня, що Греція також планує підвищити податок на короткострокову оренду і заборонити видачу нових ліцензій у центрі Афін.

Жителі столиці позитивно відреагували на ці плани.

«Це величезна проблема, тому що вона змінює міський ландшафт. Там, де стоять традиційні будівлі, тепер поруч із ними стоять сучасні, призначені для розміщення Airbnb», – каже 58-річна мешканка Афін Пенні Платаніту.

Валентина Рейно, голова відділу державної політики Airbnb у Південній Європі, заявила в п'ятницю, що її компанія готова працювати з грецьким урядом над «цільовими і пропорційними рішеннями».

Низькі зарплати, висока інфляція, брак нерухомості та зростання короткострокової оренди житла призвели до житлової кризи в Греції, яка все ще оговтується від боргової кризи, що тривала майже десятиліття. Особливо сильно постраждали малозабезпечені люди, молоді пари та студенти.

Греція вже витратила 2,2 мільярда євро на субсидування низькопроцентних кредитів, щоб допомогти молодим людям вийти на ринок нерухомості, і виділить ще 2 мільярди євро, щоб поширити цей план на сімейні пари до 50 років.

«Греція, дійсно, останніми роками приєдналася до групи країн, де брак житла нестерпно тисне на сім'ї», – сказала Софія Захаракі, міністр соціальної згуртованості та у справах сім'ї Греції, на пресконференції, присвяченій представленню плану.

Греція стимулює домовласників відмовитися від короткострокової оренди (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua