Унаслідок повеней у Румунії загинуло щонайменше четверо людей (ВІДЕО)

15 вересня 2024 р. 20:20

15 вересня 2024 р. 20:20


Щонайменше чотири людини загинули і тисячі будинків постраждали внаслідок повені у східній Румунії в суботу, повідомили офіційні джерела. Унаслідок підвищення рівня води в річках владу багатьох країн центральної та східної Європи було приведено в стан бойової готовності після кількох днів проливних дощів.

Десятки тисяч будинків залишилися без електрики в Румунії та Чехії, де найближчими днями прогнозується посилення опадів. У Польщі, Словаччині, Угорщині, на півдні Німеччини та в деяких районах Австрії також очікуються сильні дощі.

Жителів деяких міст на кордоні Чехії та Польщі евакуювали, оскільки рівень води в річках піднявся вище за рівень тривоги, а в столиці Чехії Празі, яка постраждала від катастрофічних повеней 2002 року, вжили превентивних заходів щодо боротьби з повенями.

У Румунії повені торкнулися вісьмох повітів, повідомило надзвичайне відомство країни, а прем'єр-міністр Марчел Чіолаку відвідав постраждалий повіт Галац, де було знайдено тіла чотирьох осіб, близько 5 000 будинків було пошкоджено, а 25 000 залишилися без електрики.

На телевізійних кадрах, зроблених у цьому районі, видно вулиці, затоплені каламутною водою, мулом і уламками, поки рятувальники виводять жителів у безпечне місце.

«Пріоритетом, безумовно, є порятунок життів. Наразі у нас є все необхідне для швидкого втручання», – сказав Чіолаку.

ЕВАКУАЦІЯ, ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТРИКИ

У Чехії північні та північно-східні райони прийняли на себе основний удар стихії, і в 51 000 домогосподарств було відключено електрику, повідомило інформаційне агентство CTK.

Синоптики попередили, що до неділі в деяких районах країни може випасти більше третини середньорічної норми опадів, а міністр довкілля Петр Хладік закликав мешканців найпостраждаліших районів готуватися покинути свої будинки.

У селі Віснова, розташованому за 140 км на північ від Праги, місцевий житель Роман Крістоф сказав, що його котедж уникнув ушкоджень, оскільки його звели на височині. Іншим пощастило менше, додав він.

«Мені шкода сусідів», – сказав він, оглядаючи потоки води.

У Празі, місті з населенням понад 1,3 мільйона осіб, розташованому на берегах річки Влтави, через яку перекинутий мальовничий Карлів міст XIV століття, було встановлено бар'єри від повеней.

Місто вклало значні кошти в превентивні заходи після повені 2002 року, яка захлеснула систему метро і змусила десятки тисяч людей покинути свої будинки.

Празький зоопарк, розташований уздовж Влтави, був закритий для відвідувачів, а Чеські залізниці заявили про перебої в роботі десятків маршрутів. У другому за величиною місті країни, Брно, одна з лікарень задля обережності евакуювала пацієнтів.

ПОПЕРЕДУ «КРИТИЧНА НІЧ»

У Глухолазах, історичному місті на південному заході Польщі, розташованому недалеко від кордону з Чехією, пожежники навалили сотні мішків із піском на берег набряклої річки, а деякі жителі були евакуйовані.

Міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк заявив, що прогноз погоди несприятливий: протягом найближчих 24 годин у районі чеського кордону пройдуть дуже сильні дощі, які живитимуть річки в Польщі.

«На нас чекає критична ніч, необхідна повна мобілізація», – заявив прем'єр-міністр Дональд Туск на платформі X.

Влада сусідньої Словаччини попередила про загрозу повені в столиці Братиславі через набряклий Дунай, а в Угорщині очікують, що найближчими днями рівень води в річці досягне рекордно високого рівня.

В Австрії служби порятунку спільно з губернаторами округів і муніципалітетами готуються до евакуації.

Канцлер Карл Нехаммер заявив, що всі федеральні землі постраждали, і ситуація погіршується, особливо в північно-східній землі Нижня Австрія.

«Найближчі дні будуть, як і раніше, надзвичайно важкими і складними для постраждалого населення та аварійних служб», – сказав Нехаммер у соцмережі X.

Унаслідок повеней у Румунії загинуло щонайменше четверо людей (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua