Чому досі немає дозволу бити зброєю партнерів по території Росії

16 вересня 2024 р. 09:07

16 вересня 2024 р. 09:07


Основні тези

  • Білий дім вважає погрози Владіміра Путіна щодо того, що удари України по Росії західною зброєю будуть рівнозначні прямій участі НАТО у війні, небезпечними, але не новими.
  • Головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус зазначив, що США поки не наважуються дозволити Україні використовувати західну зброю по території Росії через неповністю прораховані наслідки та страх змін.
  • Іван Ус навів приклад історичних подій, щоб пояснити американську риторику, зокрема, звернення президента США Джорджа Буша у Верховній Раді України у 1991 році про недоцільність виходу України зі складу СРСР.
  • Кремлівські погрози, які на початку повномасштабного вторгнення Росії були жорсткішими, зараз менш серйозно сприймаються як міжнародною спільнотою, так і самими росіянами.

У Білому домі заявили, що погрози Владіміра Путіна стосовно того, що дозвіл Україні завдавати ударів західною зброєю по Росії начебто означатиме пряму участь країн НАТО у війні є небезпечними, хоч у цьому немає нічого нового. Поки є одна причина, чому США не можуть наважитись на цей дозвіл.

Головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус розповів 24 Каналу , що американці поки що не до кінця прорахували наслідки та бояться змін. Однак цю "червону лінію", як кажуть США, вони точно перетнуть.

Дивіться також Салліван анонсував "суттєвий" пакет військової допомоги Україні

За словами головного консультанта, цілей в Росії для українських військових вистачає. Навіть, коли росіяни відтягують свої аеродроми подалі від лінії розмежування, вони розуміють, що будь-який виліт літака є експлуатацією і для цього потрібно долати набагато більшу відстань.

Заяви Кремля на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну були жорсткішими, ніж зараз. Тоді здавалось, що весь світ злякається і Росія досягне своєї мети, зараз зрозуміло, що погрози країни-агресорки не є такими страшними.

Попри те, що США говорить про ескалацію, я думаю, що основна причина затримки є у тому, що там не повністю прорахували наслідки,
– пояснив Ус.

Головний консультант навів приклад, чому США мають таку риторику. У серпні 1991 року президент США Джордж Буш виступив у Верховній Раді України і говорив, що наша держава ні в якому разі не повинна виходити зі складу СРСР. Це свідчить про те, що американці бояться "нового світу".

Крім цього, він розповів, що одне з американських видань опублікувало статтю, де порахувало, що з початку повномасштабного вторгнення США перейшли 34 "червоні лінії".

Те, що здавалось не можна робити, США робили. США малюють ці лінії, а потім думають, а якби красиво її перетнути,
– зауважив Ус.

Щодо Росії, їхні погрози завжди повторюються. Через це їх вже ніхто серйозно не сприймає. Повторюваність обурює не лише українців, а й росіян, які говорять, що треба вигадати щось інше.

Я думаю, що цей дозвіл буде. Однак про нього оголошувати не будуть, що є правильним. Нехай ми будемо використовувати цю зброю, а США постфактом скажуть, що вони її нам надали,
– підкреслив головний консультант.

До речі, журналісти Politico припустили, що США та Британія можуть зняти ці обмеження вже у вересні , можливо, на Генеральній асамблеї ООН. Західні посадовці стверджують, що надання цього дозволу не змінить глобально хід війни, але вони відкриті до діалогу.

Чому досі немає дозволу бити зброєю партнерів по території Росії

Джерело: 24tv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua