Повені накрили Польщу, Австрію, Румунію та Чехію: загинули декілька людей (ВІДЕО)

16 вересня 2024 р. 11:21

16 вересня 2024 р. 11:21


У неділю кількість загиблих унаслідок повені в Центральній Європі зросла до восьми осіб. Тисячі людей були евакуйовані в Чеській Республіці після кількох днів проливних дощів, унаслідок яких річки вийшли з берегів у кількох частинах регіону.

Шторм «Борис» спричинив зливи на території від Австрії до Румунії, що призвело до найсильніших за останні три десятиліття повеней у постраждалих районах Чехії та Польщі.

Дощі та сильні вітри прогнозуються щонайменше до понеділка, хоча в неділю дощ послабився в Румунії, яка прийняла на себе основний тягар повені днем раніше.

За вихідні було пошкоджено тисячі будинків, знесено мости, і щонайменше 250 000 домогосподарств (переважно в Чехії) постраждали від відключення електроенергії.

У неділю одна людина потонула на південному заході Польщі, пожежник, який брав участь у рятувальних роботах, загинув в Австрії, і ще двоє людей загинули в Румунії. У суботу в Румунії повені також забрали життя чотирьох людей.

У Нижній Австрії, провінції, прилеглій до Відня, де, за словами представників влади, загинув пожежник, влада оголосила район зоною лиха і застерегла від поїздок, не пов'язаних із необхідністю.

В історичному польському місті Глухолази, розташованому недалеко від кордону з Чехією, обвалився міст, і місцева влада наказала евакуювати людей рано вранці в неділю. Місцеві ЗМІ повідомили, що ще один міст обвалився в гірському місті Строне-Сласке, де, за даними польського метеорологічного інституту, прорвало греблю.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, який відвідав прилеглі затоплені райони, заявив на платформі X, що уряд оголосить про лихо і звернеться по допомогу до Європейського союзу.

У сусідній Чехії поліція повідомила, що веде пошуки трьох осіб, які перебували в автомобілі, що в суботу впав у річку Старич недалеко від села Липова-Лазне, розташованого за 235 км на схід від столиці Праги. Із середи в цьому районі випало близько 500 мм опадів.

На кадрах, знятих агентством Reuters, видно, як паводкові води хлинули через Липова-Лазне і сусідній Єсенік, пошкодивши кілька будинків і забравши з собою уламки.

«Ми не знаємо, що буде далі», — сказав Мірек Буріанек, житель Єсеніка. «Інтернет не працює, телефони не працюють... Ми чекаємо, хто прийде (на допомогу)».

Житель Липова-Лазне Павло Білий сказав Reuters, що повінь була навіть гіршою, ніж 1997 року. «Мій будинок під водою, і я не знаю, чи повернуся я в нього», — сказав він.

Жителі деяких затоплених районів очікують погіршення ситуації.

«Коли дощ іде (у довколишніх горах), він прийде сюди за п'ять-шість годин», — сказав Фердинанд Гампл, 84-річний житель села Віснова, розташованого за 138 км на північ від Праги.

Служби порятунку використовували гелікоптер для евакуації людей, які застрягли в районі Липова-Лазне. Загалом по країні було евакуйовано понад 10 000 осіб, повідомив чеському телебаченню глава пожежної служби.

У столиці Угорщини Будапешті влада підвищила прогнози, згідно з якими рівень води в річці Дунай у другій половині цього тижня підніметься більш ніж на 8,5 метра, наблизившись до рекорду 2013 року — 8,91 метра.

Коли дощ у Румунії ослаб, робітники намагалися відновити електропостачання приблизно 11 000 будинків, а жителі почали прибирання, оглядаючи завдані збитки.

«Усе, що у мене є, зруйновано», — сказала Вікторія Салчану зі східного села Слобозія Коначі.

Повені накрили Польщу, Австрію, Румунію та Чехію: загинули декілька людей (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua