Риторика Трампа викликає тривогу, але в разі перемоги він не сильно змінить вектор - експрезидент Латвії

16 вересня 2024 р. 15:16

16 вересня 2024 р. 15:16


Риторика Дональда Трампа з приводу Європи та України часом викликає тривогу, але в разі перемоги він не сильно змінить наявний вектор.

Таку думку висловив експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс в інтерв'ю Укрінформу.

«Звичайно, зараз риторика Трампа з приводу Європи та України є такою, що викликає тривогу. “Припинимо робити те, не робитимемо цього…” Але у передвиборчий час на таких запеклих виборах, як зараз у США, чого тільки не скаже кандидат, та ще й така експресивна людина», – вважає Вейоніс.

На його думку, якщо Трамп виграє вибори, то він не сильно змінить наявний вектор. «Більшість республіканців та державний апарат зможуть утримати особливо різкі сплески енергії з його боку», - зазначив експрезидент Латвії.

Він нагадав, що «у кожної конкретної країни є своя філософія держави, яка складалася роками, на ній виросли покоління чиновництва». «Це не можна змінити легко і швидко, хоч би які наміри у тебе були. Так і у випадку Трампа», - переконаний Вейоніс.

Він також висловив незгоду з думками деяких експертів, які вважають, що Трамп, нібито, «приватизував» Республіканську партію. «Не думаю, що таку партію, як Республіканська, можна приватизувати на 100%. Історично республіканці завжди були за те, щоби виглядати – і бути – сильними. І вони завжди досить стабільно допомагали балтійським країнам, взагалі країнам, які борються за свободу», - сказав латвійський політик.

Зокрема, за його словами, наприкінці президентства Трампа виявилося, що «за нього США допомогли балтійським країнам, можливо, навіть більше, аніж попередні адміністрації, включаючи два терміни Обами».

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим Президентом Латвії (2015-2019). Наразі триває його друга каденція в якості голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS). На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українським біженцям у Латвії.

Як повідомлялося, у квітні 2018 року президент Латвії Раймондс Вейоніс разом зі своїми колегами з Литви та Естонії брав участь у зустрічі з тодішнім президентом США Дональдом Трампом з нагоди століття проголошення незалежності трьома балтійськими країнами.

Риторика Трампа викликає тривогу, але в разі перемоги він не сильно змінить вектор - експрезидент Латвії

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua