Заходу треба ментально й технічно бути готовим до війни - експрезидент Латвії

16 вересня 2024 р. 16:10

16 вересня 2024 р. 16:10


Західному світові треба ментально та технічно бути готовим до екстремальних ситуацій, війни, аби у випадку кризи не починати з поразок. Особливо важливо, щоб така готовність була не лише у зрілих людей, а й у молоді.

Таку думку висловив експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс в інтерв'ю Укрінформу.

«В західних державах, де війни не було з Другої світової, люди звикли до спокійного життя, комфорту. І, за великим рахунком, досі не готові до чогось екстремального, до війни . Потрібно переламати такий настрій. Потрібно готувати людей до екстремальних ситуацій. Поки ще є час для цього. Щоб у разі кризи не починалося з поразок», – сказав Вейоніс.

За його словами, важливо, щоб демократичні країни «з першого дня були готовими до опору та прагнули перемоги». Своєю чергою потрібна комплексна готовність до цього – і технічна, й ментальна. «Ментальна готовність не менш важлива, ніж технічна. І дуже важливо, щоб усе це було не лише у зрілих людей, а й у молоді», - підкреслив латвійський експрезидент.

Зазначивши, що світ зараз дуже мінливий, нестабільний, він додав, що зростання витрат на оборону – неминуче, нинішні показники у 3-3,4% збільшуватимуться. «Звичайно, нам потрібно інвестувати у збільшення оборонних можливостей. Але треба розуміти, що є певне обмеження, скільки держава може собі дозволити таких витрат на даний момент. Тому такий важливий розвиток економіки», - резюмував Вейоніс.

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим Президентом Латвії (2015-2019). Наразі триває його друга каденція як голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS). На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українським біженцям у Латвії.

Як повідомлялося, до кінця поточного року витрати Латвії на оборону досягнуть 3,2% від внутрішнього валового продукту (ВВП).

Заходу треба ментально й технічно бути готовим до війни - експрезидент Латвії

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua