Китайський авіаносець уперше наблизився до узбережжя Японії

19 вересня 2024 р. 02:21

19 вересня 2024 р. 02:21


Три китайські військові судна, в тому числі авіаносець, без дозволу ввійшли до прилеглої зони територіальних вод Японії.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters із посиланням на заяву Міноборони Японії.

“Авіаносець у супроводі двох есмінців пройшов між південними японськими островами Йонагуні та Іріомоте, увійшовши у 24-мильну зону від берегової лінії, де Японія може здійснювати певний контроль”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що китайський авіаносець вперше так близько підійшов до берегів Японії. Раніше морський простір країни порушували менші судна ВМС Китаю. “Минулого місяця Японія висловила протест Китаю, коли одне із китайських розвідувальних суден увійшло до її територіальних вод, причому незадовго до того було порушено повітряний простір країни”, - нагадує агентство.

За словами заступника глави секретаріату уряду Японії Хіроші Морії, Токіо висловив Пекіну “глибокі занепокоєння”. Інцидент названо “абсолютно неприйнятним з погляду безпекового середовища Японії й регіону”.

“Ми продовжимо уважно відстежувати маневри китайських військових суден у водах довкола нашої країни та вживатимемо усіх можливих заходів для збору інформації, підтримання операційної поінформованості й стеження”, - сказав Морія.

Як додає Reuters, нарощування китайської військової активності поблизу Японії та довкола Тайваню протягом останніх років непокоїть Токіо. “Японія відповіла власною військовою розбудовою, спрямованою, за її словами, на стримування Китаю від застосування військової сили для просування своїх територіальних претензій у регіоні”, - пояснює агентство.

Зауважимо, що прилегла зона - це частина відкритого моря, в якій держава відповідно до міжнародного морського права може здійснювати контроль, необхідний для запобігання порушенням митних, фіскальних, імміграційних або санітарних законів і правил в межах її території або територіального моря. Ширина прилеглої зони - до 24 морських миль.

Фото ілюстративне: Міноборони КНР

Китайський авіаносець уперше наблизився до узбережжя Японії

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua