Євросоюз може позбавити Грузію безвізу через стрімкий відхід від демократії

20 вересня 2024 р. 00:05

20 вересня 2024 р. 00:05


Європейський союз готовий розірвати угоди, що дають громадянам Грузії право вільно подорожувати континентом, що стало частиною серйозного розриву стосунків між Брюсселем і країною, яка колись була його найбільш багатообіцяючим перспективним членом.

Про це сказав POLITICO , прессекретар Європейської комісії, який заявив, що «всі варіанти будуть розглянуті», якщо правляча партія «Грузинська мрія» продовжить рухатися своєю авторитарною траєкторією, «включно з потенційним тимчасовим призупиненням схеми лібералізації візового режиму».

За умовами угоди, укладеної 2017 року, грузини можуть відвідувати країни ЄС, що входять до Шенгенської зони, до шести місяців на рік без візи - популярна угода, яка позбавила звичайних людей довгих і дорогих процесів отримання віз.

«У рамках діалогу між ЄС і Грузією щодо лібералізації візового режиму та відповідного Плану дій Грузія мала виконати певні вимоги, включно із забезпеченням захисту основних прав і запобігання дискримінації», - продовжив представник ЄС.

«Зрозуміло, оцінку буде проведено в разі розвитку подій, що становлять ризик для внутрішньої безпеки Шенгенської зони, а також у разі подальшого падіння демократії в Грузії».

Підтвердження того, що Брюссель розглядає ці заходи, з'явилося після того, як прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що будь-яка зміна візової угоди буде «дешевим шантажем» . Раніше цього тижня провідні політики «Грузинської мрії» потрапили під санкції США після ухвалення низки законів у російському стилі, які, на думку критиків, матимуть охолоджувальний вплив на громадянські свободи.

Раніше цього року влада жорстоко розправилася з мирними демонстрантами, які мітингували проти законопроєкту, в якому підтримувані Заходом НУО і ЗМІ оголошуються іноземними агентами. Після проходження законопроекту через парламент кандидатура Грузії на вступ до ЄС була фактично заморожена.

Як відомо, депутати від «Грузинської мрії» проголосували за натхненний Москвою законопроєкт про «пропаганду ЛГБТ», який ставить поза законом будь-яку публічну згадку про одностатеві стосунки, включно з прайдами, і навіть вимагає цензури фільмів та іншого контенту. Найвідомішу трансгендерну жінку країни, 37-річну Кесарію Абрамідзе, було вбито наступного дня після ухвалення закону. Ймовірного вбивцю затримано.

Грузини прийдуть до виборчих урн 26 жовтня, і, згідно з опитуваннями, керівна партія «Грузинська мрія», найімовірніше, набере найбільшу кількість голосів. Якщо їй вдасться отримати більшість голосів, вона пообіцяла «покарати» своїх опонентів, заборонивши практично всі інші парламентські партії і засудивши всіх, кого вважатиме винними.

Євросоюз може позбавити Грузію безвізу через стрімкий відхід від демократії

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua