Якщо це не потрібно Китаю та Індії, то це тричі не потрібно Туреччині, — Устенко про ефект вторинних санкцій за співпрацю з РФ

20 вересня 2024 р. 12:27

20 вересня 2024 р. 12:27


Туреччина, так само, як Китай та Індія, намагалася вичавити з РФ усе, коли Москва під тиском санкцій почала шукати обхідні шляхи для експортно-імпортних операцій. Проте вторинні санкції через співпрацю з Москвою нікому не потрібні. Усі розуміють ризики. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко, коментуючи блокування турецькими банками платежів із РФ.

Він наголосив, у той час як Китай та Індія залишалися досить лояльними до РФ, Туреччина неодноразово демонструвала підтримку України, починаючи від постачання “Байракторів” і закінчуючи нещодавньою заявою президента Реджепа Таїпа Ердогана про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Разом з тим, і обсяги співпраці з Росією, наприклад щодо купівлі нафти, у Туреччини були значно меншими, ніж у Індії та Китаю. А зараз і вони блокують платежі.

“Якщо це не треба Китаю та Індії, то це тричі не треба Туреччині, і турецький бізнес більш ніж злагоджено працює в цьому напрямі”, — наголосив Устенко.

За його словами, і раніше великі турецькі банки побоювалися співпраці з російським бізнесом та громадянами Росії, навіть тими, хто перебував або перебуває на території Туреччини. Було безліч випадків закриття рахунків та запровадження обмежень. Загроза вторинних санкцій, що посилилася, вивела ці побоювання на новий рівень.

“Зрозуміло, що турецькі банки не збираються ризикувати ані своєю репутацією, ані тим більше як наслідок цих санкцій раптом бути відрізаними від міжнародних фінансових ринків… Зрозуміло, що вони відмовляють у будь-якому обслуговуванні компаній, які не просто з Росії, мають прописку в Росії, але й тих, які можуть навіть підозрюватися у зв’язках із росіянами. Я не знаю, наскільки в публічній площині вже з’явилася ця інформація, принаймні за сигналами, які є, схоже, що це саме так працює. Я розмовляв зі своїми колегами з Туреччини, я розумію, що вони чітко бачать ці ризики, які можуть бути у них від цієї співпраці”, — коментує економіст.

Він констатував, що таким чином для Росії закривається ще одна лазівка обходу санкцій. Однак Москва продовжить свою “тарганячу стратегію”, намагаючись знайти щілини у санкційних обмеженнях та скористатися ними.

“Але, зрештою, завдання санкційної політики якраз полягає в тому, щоб повністю задраїти ці щілини для того, щоб Кремль не мав можливості фінансувати свою військово-промислову машину. А будь-які кошти, які отримує російський бізнес, який працює на території Росії, спонсорують агресію Росії проти України. І тому це чітко розуміють і у “Великій сімці”, яка накладає санкції, і в Туреччині — країні-члені НАТО теж це дуже чітко розуміють”, — сказав Олег Устенко.

Нагадаємо , Туреччина закликала до мирних переговорів із урахуванням інтересів України.

Якщо це не потрібно Китаю та Індії, то це тричі не потрібно Туреччині, — Устенко про ефект вторинних санкцій за співпрацю з РФ

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua