ЄС виділить мільярди євро постраждалим від повеней країнам, заявила фон дер Ляєн (ВІДЕО)

20 вересня 2024 р. 14:45

20 вересня 2024 р. 14:45


Європейський союз виділить мільярди євро, щоб допомогти Центральній Європі відновитися після сильних повеней, заявила в четвер голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, пообіцявши надати підтримку регіонам, які постраждали від повені.

Найсильніші за останні два десятиліття повені в Центральній Європі завдали величезної шкоди на території країн від Румунії до Польщі. Загинули щонайменше 24 людини. Повені зруйнували мости, затопили автомобілі та залишили міста в багнюці й уламках.

Проливні дощі почалися минулого тижня і тривали кілька днів, унаслідок чого річки вийшли з берегів у кількох частинах регіону.

«Я тут, щоб запевнити вас, що Європа на вашому боці», — сказала фон дер Ляєн на пресконференції в польському місті Вроцлав, стоячи поруч із лідерами постраждалих країн. «Це момент потреби, стихійного лиха, і ми всі повинні згуртуватися, щоб подолати труднощі».

Фон дер Ляєн заявила, що з фондів згуртування ЄС буде виділено 10 мільярдів євро (11,16 мільярда доларів) і що деякі умови, які зазвичай ставлять перед такими фондами, як-от співфінансування з боку держав-членів, буде скасовано, щоб прискорити реагування.

Вона також сказала, що гроші з Фонду солідарності ЄС, який підтримує держави-члени, що постраждали від стихійних лих, будуть використані для відновлення інфраструктури.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив приватній телекомпанії Polsat News, що Польща може отримати 5 мільярдів євро.

«Зараз нам потрібно швидко побудувати і відремонтувати інфраструктуру, це коштуватиме величезних грошей, і буде важко впоратися з цим за допомогою національних бюджетів», — сказав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, додавши, що він вдячний фон дер Ляєн за конкретні пропозиції про допомогу.

Міністр фінансів Чехії Збинек Станюра заявив раніше в четвер, що уряд виділить 30 мільярдів крон (1,3 мільярда доларів), що становить близько 0,38% ВВП, у вигляді поправки до бюджету на 2024 рік і виділить ще 10 мільярдів крон у бюджеті на 2025 рік для допомоги в ліквідації наслідків повені.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракузан заявив, що більшу частину електропостачання має бути відновлено до п'ятниці.

Цими вихідними в країні відбудуться регіональні вибори, і влада заявила, що в місцях, де немає сигналу мобільного зв'язку, було встановлено супутниковий зв'язок, щоб голосування могло відбутися.

ЗАХИСНІ СПОРУДИ

Тим часом у четвер захисні споруди від повеней у польському місті Вроцлаві, схоже, встояли. Хвиля паводку, що затопила прикордонний польсько-чеський регіон з вихідних, досягла Вроцлава за ніч, але ознак серйозної шкоди не було.

«Міська система витримала і поглинула основну хвилю повеней, які вже тиждень обрушуються на Нижню Сілезію і сусідні регіони», — йдеться в заяві місцевої влади на Facebook.

Однак влада попередила, що найближчими днями через місто протікатиме вода в більшому обсязі, ніж зазвичай.

Армія заявила, що допомогу регіону надають 16 000 солдатів, а також поліція і тисячі добровольців.

Прем'єр-міністр Туск повідомив, що співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заарештували людину, яка переодяглася в солдатську форму і неправдиво повідомила населенню, що захисні споруди від повеней будуть підірвані.

Польща попередила громадян, щоб вони були пильними щодо дезінформації про повені.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що рівень води в Будапешті сягне максимуму в суботу вдень або ввечері, але він буде нижчим за рекордний рівень, який спостерігався 2013 року.

ЄС виділить мільярди євро постраждалим від повеней країнам, заявила фон дер Ляєн (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)