Аби втекти від українських спецслужб: чи реально для Росії розосередити воєнні об'єкти

20 вересня 2024 р. 14:55

20 вересня 2024 р. 14:55


Основні тези

  • Удар по складу у Торопці спрямований на знищення ракетного потенціалу ворога, щоб мінімізувати атаки балістичними ракетами на Україну.
  • Військовий експерт Павло Нарожний зазначив, що розосередити та замаскувати великі боєприпаси, як ракети "Іскандер", практично нереально через їхні розміри та специфіку зберігання.
  • До того ж розосередження боєприпасів по всій Росії значно ускладнить логістику та управління, оскільки кожен мінісклад потребуватиме охорони та забезпечення безпеки для цивільного населення.

У стратегічному задумі удар по складу у Торопці, що у Тверській області Росії, спрямований на знищення ракетного потенціалу противника з метою мінімізації атак балістичними ракетами по України. Аналітики припускають, що після атаки росіяни можуть розосереджувати склади та маскувати їх.

В етері 24 Каналу військовий експерт, засновник БО "Реактивна пошта" Павло Нарожний сказав, чому ворогу невигідно розосереджувати склади з боєприпасами та ракетами по Росії. У Defence Express зауважили, що цей удар має усі шанси стати рекордним та увійти в історію.

До теми Знищення складу у Торопці: як вплине на ракетні удари по Україні та ситуацію на фронті

Це нереально

Як зазначив військовий експерт, маскувати такі величезні боєприпаси абсолютно нереально. Наприклад, довжина ракети "Іскандер" понад 6 метрів. Аби вона не становила загрози для цивільного населення, її зберігають в спеціальних обвалованих ямах, сховищах з бетонними перекриттями. Приховати такі спеціалізовані сховища вкрай складно.

Коли будуються арсенали, то вони робляться з погляду, що якщо одне сховище вибухне, то сусіднє залишиться цілим, щоб не було ланцюгової реакції, яка сталась в Торопці,
– зазначив Нарожний.

Тож зараз у Росії абсолютно нереально приховати чи розосередити склади зі зброєю. Адже для того, щоб приховувати такі величезні арсенали треба зробити по 5 – 6 сховищ в кожному селі Росії. Але потім цим буде практично нереально керувати. Кожен такий мінісклад треба буде охороняти, зробити безпечним для цивільного населення, тож це не має сенсу.

Якщо окупанти розосередять боєприпаси, то потім їх треба буде збирати, наприклад, на 10 локаціях. Для цього залізничний склад необхідно буде відправити на 10 різних станцій, де їх будуть завантажувати, розвантажувати, потім збирати – це дуже складно й суттєво ускладнить роботу логістики,
– пояснив військовий експерт.

Оцінити складно, але думку Нарожного, на складі у Тверській області було приблизно 1 – 1,5 мільйона боєприпасів. Це майже 30% річного виробництва Росії. Тобто у ворога стало на 30% менше боєприпасів.

До слова, пожежу на складі у Торопці досі не можуть приборкати. На супутникових знімках видно вирви діаметром від 50 до 90 метрів від снарядів, що розірвалися.

Аби втекти від українських спецслужб: чи реально для Росії розосередити воєнні об'єкти

Джерело: 24tv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua