Австрійський «Райффайзен» продає свою білоруську дочку

20 вересня 2024 р. 15:43

20 вересня 2024 р. 15:43


Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International підписала угоду з еміратською компанією Soven 1 Holding Limited про продаж 87,74% акцій своєї білоруської дочки "Пріорбанк".

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у п’ятницю на сайті RBI .

"Raiffeisen Bank International (RBI) сьогодні підписав угоду про продаж 87,74% акцій АТ "Пріорбанк" та його дочірніх компаній компанії Soven 1 Holding Limited, завершивши переговори, оголошені 14 лютого 2024 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що угода ще потребує схвалення регуляторних органів, її успішне закриття очікується в четвертому кварталі 2024 року.

"Очікується, що після закриття ця транзакція матиме негативний вплив на консолідований чистий прибуток у розмірі близько 300 млн євро, що в основному буде зумовлено різницею між ціною придбання та балансовою вартістю власного капіталу АТ "Пріорбанк", - йдеться у повідомленні.

Крім того, на момент закриття очікується додатковий негативний ефект від цієї транзакції у розмірі приблизно 500 млн євро – "це пов'язано з рекласифікацією переважно історичних збитків від курсових різниць, які наразі визнаються в іншому сукупному доході".

"Після завершення цієї транзакції RBI успішно вийде з білоруського ринку і таким чином зменшить операційну складність відповідно до своєї стратегії мінімізації ризиків у Східній Європі", - повідомили в австрійській банківській групі.

Після цього АТ "Пріорбанк" працюватиме "повністю незалежно під новим власником".

Raiffeisen Bank International володіє з 2002 року 87,74% акцій АТ "Пріорбанк" (Білорусь). У 2023 фінансовому році білоруська дочірня компанія RBI отримала прибуток у розмірі 112 млн євро.

Як повідомляв Укрінформ, Raiffeisen Bank International за січень - червень 2024 року отримала понад половину свого прибутку від роботи в Росії - 705 млн євро.

Австрійський «Райффайзен» продає свою білоруську дочку

Джерело: ukrinform.ua (Світ)