Росія могла знати плани Києва щодо операції у Курській області задовго до цього, – The Guardian

20 вересня 2024 р. 16:16

20 вересня 2024 р. 16:16


Основні тези

  • Російське військове командування передбачало можливу операцію ЗСУ у Курській області та створювало плани запобігання протягом кількох місяців, що підтверджують захоплені документи.
  • Документи включають друковані накази та рукописні журнали, з яких видно, що підрозділи російської армії були попереджені про можливий прорив української армії ще з кінця 2023 року.
  • У лютому командирів підрозділів попередили про плани України швидко просунутися на російську територію на глибину до 80 кілометрів, а у березні наказали посилити оборонні рубежі.
  • У червні російські підрозділи отримали конкретне попередження про плани України змінити лінію фронту і знищити міст через річку Сейм, що і сталося.

Росія могла знати про плани України щодо операції ЗСУ у Курській області , ілюстративне фото

Військове командування Росії радше за все передбачало початок операції ЗСУ у Курській області та створювало плани стосовно запобігання такого сценарію протягом кількох місяців.

Про це свідчать захоплені документи ворожого міністерства внутрішніх справ, російської ФСБ і армії противника з Курської області. Ними з журналістами The Guardian , які припускають, що це схоже на реальні повідомлення, поділилися бійці Сил оборони.

Дивіться також Генерал США сказав, що визначатиме наступні місяці війни

Росія могла знати про плани щодо операції ЗСУ

Деякі з документів є друкованими наказами, розісланими в різні підрозділи, а інші – рукописні журнали, в яких фіксуються події та проблеми на конкретних позиціях. Найбільш ранні записи датовані кінцем 2023 року, а найостанніші документи датовані всього шістьма тижнями до того, як Україна почала вторгнення в Курську область 6 серпня,
– йдеться у матеріалі видання.

Зазначається, що здебільшого це документи з підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку, зокрема, з другої роти 17-го батальйону. Так, у записі від 4 січня йшлося про "можливість прориву державного кордону" українською армією та віддавався наказ посилити підготовку до відбиття будь-якого нападу.

Вже 19 лютого, згідно з оприлюдненою інформацією, командири підрозділів були попереджені про плани України "швидко просунутися з Сумської області на російську територію на глибину до 80 кілометрів, аби створити чотириденний "коридор" до прибуття основних підрозділів української армії на бронетехніці".

Як пише видання, у березні ворожим підрозділам на кордоні було наказано посилити оборонні рубежі та організувати додаткові навчання в рамках підготовки до нападу. А вже в середині червня з'явилося конкретніше попередження про плани України "в напрямку Юнаківка – Суджа", аби взяти останній під контроль.

"Також було передбачено, що Україна спробує знищити міст через річку Сейм, щоб порушити російські лінії постачання в цьому регіоні, що і сталося" – додає The Guardian, зазначаючи, що була й скарга на те, що російські частини "заповнені в середньому лише на 60 – 70 % і складаються в основному зі слабких резервістів.

В одному з документів також є інформація про потребу створення несправжніх окопів і позицій, щоб заплутати українські розвідувальні БпЛА. Водночас на хибні позиції пропонували відправити кілька солдатів, які вночі ходили б зі смолоскипами, і що Росія має створити радіоперемовини щодо хибних позицій.

Однак станом на зараз жодного підтвердження, зокрема і від Збройних Сил України, стосовно існування таких "хибних" позиції немає.

Росія могла знати плани Києва щодо операції у Курській області задовго до цього, – The Guardian

Джерело: 24tv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua