Мобільні телефони в школах: в яких країнах Європи введено заборону на використання

20 вересня 2024 р. 16:24

20 вересня 2024 р. 16:24


Сучасні діти вже не уявляють свого життя без смартфонів та інших гаджетів. Але оскільки від технологій може бути не лише користь, а й шкода, в ООН ще рік тому закликали заборонити використання мобільних телефонів у школах. Основні аргументи – діти відволікаються на смартфони під час уроків, що призводить до зниження концентрації та успішності, також знижується рівень соціальної взаємодії між учнями. Цього навчального року все більше європейських країн вирішили вжити заходів щодо обмеження використання мобільних у школах. Докладніше про ситуацію за країнами – на інфографіці «Слово і діло».

Однією з перших країн, де було введено заборону на мобільні телефони з неакадемічною метою, стала Італія – ще в 2007 році. Через десять років було введено більш ліберальний режим, але потім телефони знову заборонили в класах.

Досить давно, ще з 2018 року, у Франції заборонено мобільні телефони та інші пристрої в дитячих садках та початкових школах. Цього року у 200 середніх школах почали тестувати «цифрову перерву» – повну заборону на мобільні телефони у класі. Якщо експеримент виявиться успішним, заборона буде введена у всіх школах із січня 2025 року.

Під час уроків телефони зберігають у спеціальних шафках. Вже підрахували, що якщо заборону запровадять по всій Франції, то буде потрібно близько 125 млн євро на нове обладнання.

В Іспанії та Албанії також вже діяла заборона на смартфони у школах. Зокрема, Іспанія заборонила їх у початкових класах у січні минулого року, у середній школі їх можна використовувати лише з освітньою метою.

Угорщина з цього навчального року запровадила суворі обмеження, заборонивши використовувати телефони та інші пристрої у класах: їх зобов'язані забирати до початку уроків та повертати наприкінці дня.

Правила посилені в Греції : учні мають тримати мобільні телефони у сумках під час уроків. У разі порушення загрожує виключення зі школи на день, за повторне порушення – на кілька днів. Зовсім можуть виключити тих, хто зніматиме на камеру однокласників чи вчителів без дозволу.

У франкомовних регіонах Бельгії та Брюсселі заборонили використання смартфонів учнями початкових та середніх шкіл. Незабаром обмеження можуть поширити на інші регіони.

У Нідерландах телефони були заборонені у початкових та середніх школах. Тепер у клас не можна приносити смарт-годинник, планшети та інші пристрої. Але є винятки, наприклад, якщо це потрібно за медичними показаннями.

Велика Британія цього року заборонила мобільні телефони у школах – протягом усього навчального дня, у тому числі під час перерв – у рамках плану уряду щодо мінімізації перешкод та покращення поведінки у класах. В уряді зазначили, що, за даними опитування, до 12 років 97% дітей мають власний мобільний телефон.

У Польщі, Німеччині, Данії, Швейцарії, Португалії та Хорватії офіційних заборон немає, але в цих країнах багато шкіл вживають заходів щодо обмеження використання пристроїв. Зокрема Міністерство освіти Данії рекомендує, щоб смартфони залишалися за межами класу.

Ірландія розглядає можливість заборонити смартфони у середніх школах. У Румунії теж немає заборони на національному рівні, але уряд дозволив школам запроваджувати свої обмеження.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, яка ситуація із шкільним харчуванням у країнах Європи.

На інфографіці – рівень грамотності у світі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

Мобільні телефони в школах: в яких країнах Європи введено заборону на використання

Джерело: www.slovoidilo.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua