Румунія прискорить закупівлю боєприпасів на тлі війни Росії проти України

20 вересня 2024 р. 19:21

20 вересня 2024 р. 19:21


Румунія прискорить закупівлю боєприпасів у відповідь на триваючу агресію Росії проти України.

Таке рішення 19 вересня ухвалила Вища рада національної оборони (CSAT) під головуванням президента Клауса Йоханніса, повідомляє Euractive , передає Укрінформ.

Рада підкреслила, що агресивна позиція Росії призвела до змін у регіональній безпеці, які вимагають переоцінки, зміни пріоритетів і реконфігурації програм військових закупівель.

Згідно із заявою CSAT, ці зміни спрямовані на зміцнення оборонних можливостей Румунії для протидії новим загрозам, вони включають «збільшення обсягів закупівлі боєприпасів і поступове нарощування стратегічних резервів».

Рада підкреслила необхідність для Румунії розвивати свій внутрішній промисловий потенціал з виробництва сучасної військової техніки, підтримувати в робочому стані наявну техніку, і забезпечувати безпеку ланцюга поставок. Вона також підкреслила необхідність «виробництва і розробки нового обладнання для посилення військового потенціалу під час криз або у воєнний час».

На засіданні також розглядалися останні події російської агресії у регіоні, зокрема нещодавні ескалації, які є «кричущими порушеннями міжнародного права».

«Було оцінено їхній вплив на регіональну безпеку в Чорному морі, що має значні наслідки як для Європи, так і для євроатлантичного регіону. Були обговорені додаткові заходи стримування і контрзаходи для реалізації на національному рівні і за підтримки союзників по НАТО», - йдеться в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Румунії Анджел Тилвар заявив у середу, що НАТО має вжити «потужних скоординованих» заходів у відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники, випущені по Україні, потрапляють у повітряний простір країн альянсу.

Фото: Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Румунія прискорить закупівлю боєприпасів на тлі війни Росії проти України

Джерело: ukrinform.ua (Світ)