Чехія витратила на російську нафту і газ у п'ять разів більше, ніж на допомогу Україні

15 жовтня 2024 р. 09:52

15 жовтня 2024 р. 09:52


Про це йдеться у звіті Центру вивчення демократії та Центру досліджень енергетики та чистого повітря. Пише "Цензор.НЕТ".

Після початку війни Росії проти України ЄС ухвалив рішення відмовитися від російської нафти, однак для Угорщини, Словаччини та Чехії було зроблено тимчасові винятки через їхнє географічне положення. Очікувалося, що ці країни поступово замінять російські поставки.

Проте у 2023 році залежність Чехії від російської нафти зросла до 60%. Від початку вторгнення в Україну імпорт нафти приніс Кремлю понад 2,3 мільярда євро. Незважаючи на наявність альтернативних поставок, Чехія продовжує закуповувати російську нафту, отримуючи з цього вигоду.

Єдиний переробник нафти в Чехії, компанія Orlen Unipetrol, що належить польській PKN Orlen, скористалася тимчасовими винятками і закуповувала великі обсяги російської нафти на 21% дешевше, ніж азербайджанської. Це принесло компанії близько 1,2 мільярда євро додаткового прибутку.

Аналітики стверджують, що Чехія може повністю замінити російські поставки, використовуючи Трансальпійський нафтопровід і збільшуючи імпорт з Німеччини. Також доступні альтернативні поставки газу з Норвегії та зі світового ринку LNG.

Щоб завершити стратегічне відокремлення від російської нафти, ЄС має усунути всі лазівки в санкціях, включно з винятками для нафтопроводу "Дружба".



Чехія витратила на російську нафту і газ у п'ять разів більше, ніж на допомогу Україні

Джерело: socportal.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua