Людство вперше порушило глобальний колообіг води - доповідь

18 жовтня 2024 р. 04:44

18 жовтня 2024 р. 04:44


Людство вперше у своїй історії порушило рівновагу колообіг води у світі, що спричиняє водний дефіцит, завдає шкоди економіці та загалом людському життю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN з посиланням на доповідь Глобальної комісії з економіки води.

«Уперше в історії людства ми виводимо глобальний водний цикл з рівноваги, – сказав співголова комісії Йоган Рокстрем. – На опади як джерело всієї прісної води більше не можна покладатися».

Десятиліття руйнівного землекористування та нераціонального використання водних ресурсів у поєднанні з антропогенною кліматичною кризою спричинили «безпрецедентний стрес» для глобального водного циклу, ідеться в доповіді.

Через порушення колообігу майже 3 млрд людей стикаються з нестачею води. Врожаї зменшуються, а «населені пункти опускаються», оскільки ґрунтові води під ними висихають.

Наслідки будуть ще більш катастрофічними, якщо не вжити термінових заходів, вважають автори документа. Водна криза загрожує більш як 50% світового виробництва продовольства й може скоротити ВВП країн на 8% до 2050 року, а в країнах з низьким рівнем доходу втрати можуть сягати до 15%.

У доповіді розрізняють «блакитну воду», рідку воду в озерах, річках і водоносних горизонтах, і «зелену воду» – вологу, що зберігається в ґрунтах і рослинах.

Стабільне постачання зеленої води є життєво важливим для рослинності, яка стримує вуглець, що нагріває планету. Але шкода довкіллю, яку завдає людина, зокрема знищуючи водно-болотні угіддя й вирубаючи ліси, виснажує ці поглиначі вуглецю й прискорює глобальне потепління. Своєю чергою, спека, спричинена зміною клімату, висушує ландшафти, зменшує кількість вологи та підвищує ризик пожеж.

Криза загострюється через зростання потреби у воді. У доповіді підраховано, що в середньому люди потребують щонайменше 4 тис. літрів на день, щоб вести «гідне життя», що набагато більше, ніж 50-100 літрів, які ООН вважає необхідними для задоволення базових потреб.

Автори доповіді вважають, що уряди країн світу мають визнати водний цикл «спільним благом» і розв'язувати його проблеми спільно.

Зокрема, вони закликають до «фундаментального переосмислення ролі води в економіці».

«Глобальна водна криза – це трагедія, але це також можливість трансформувати економіку води», – сказала генеральний директор Світової організації торгівлі та співголова Глобальної комісії з економіки води Нгозі Оконджо-Івеала. Вона наголосила, що важливо правильно оцінювати воду, «щоб визнати її дефіцит і численні вигоди, які вона приносить».

Як повідомляв Укрінформ, за даними метеорологічного агентства ООН (WMO) 2023 рік був найсухішим за останні три десятиліття для річок по всьому світу .

Фото: David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Людство вперше порушило глобальний колообіг води - доповідь

Джерело: ukrinform.ua (Світ)