Консенсусу немає. У Білому домі пояснили, чи справді в НАТО готові прийняти Україну

18 жовтня 2024 р. 07:32

18 жовтня 2024 р. 07:32


Головне для США - поставити Україну в позицію сили, заявив представник адміністрації Байдена

Перший пункт Плану перемоги, який представив президент Володимир Зеленський — запрошення України до НАТО . Проте серед країн-членів Альянсу немає згоди щодо цього питання.

Неназваний високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена заявив , що триває активне обговорення пунктів Плану перемоги Зеленського. Він додав, що є певні елементи, які США зараз виконують з погляду надання додаткових військових можливостей, що також є частиною Плану.

"Серед членів НАТО ведеться дискусія щодо запрошення. Наразі немає консенсусу щодо того, щоб запропонувати Україні запрошення. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО кілька місяців тому — у липні, в середині липня — усі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Отже, питання полягає в тактиці того, як заохотити цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків ", — зазначив представник адміністрації Байдена.

Він також торкнувся четвертого пункту Плану — стратегічний економічний потенціал України та пропозиція укласти угоду щодо спільного захисту наявних у країні критичних ресурсів (корисних копалин), спільного інвестування та використання. За словами чиновника, США вивчає це питання.

"Головне для Сполучених Штатів і президента Байдена полягає в тому, що ми хочемо поставити Україну в позицію сили. Ми хочемо, щоб вона перемогла у цій війні. І ми повинні дати необхідні для цього можливості. Але ми не можемо зробити це самостійно. Ми маємо зробити це з нашими партнерами та союзниками, тому президент Байден закликав до саміту Рамштайн або зустрічі на рівні лідерів того, що формально називається Контактною групою з питань оборони України ", — наголосив високопосадовець.

Він додав, що така зустріч має відбутися у листопаді. Він не назвав конкретної дати, проте заявив, що її заплановано на наступний місяць.

Як повідомляв "Телеграф", народна депутатка від партії "Європейська солідарність" Ніна Южаніна заявила , що можливе запрошення України до НАТО не зупинить президента Росії Володимира Путіна. На її думку, російський диктатор використовує час на свою користь.

Консенсусу немає. У Білому домі пояснили, чи справді в НАТО готові прийняти Україну

Джерело: telegraf.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua