Байден закликає Нетаньягу завершити війну в Газі після ліквідації лідера ХАМАС

18 жовтня 2024 р. 09:34

18 жовтня 2024 р. 09:34


Президент США Джо Байден після своєї телефонної розмови з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу 17 жовтня заявив, що настав час "рухатися далі" і покласти край війні в Газі після вбивства лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара.

Про це повідомляє Axios .

Як зазначає видання, Байден вже кілька місяців особисто домагається укладання угоди про звільнення заручників і припинення вогню в Секторі Гази і сподівається досягти прориву в переговорах, що зайшли в глухий кут, до того, як залишить свою посаду 20 січня.

Ізраїльські та американські офіційні особи заявили, що смерть Сінвара 16 жовтня створює можливість відновити переговори щодо угоди про звільнення 101 заручника, який все ще утримується ХАМАС, і встановлення режиму припинення вогню в Секторі Гази.

Джо Байден зателефонував Нетаньягу з борту літака Air Force One на шляху до Німеччини та привітав прем'єр-міністра з ліквідацією Сінвара ізраїльськими солдатами, які діють на півдні Гази.

"Лідери погодилися, що зараз є можливість домогтися звільнення заручників, і підкреслили, що працюватимуть разом для досягнення цієї мети" , — заявили в канцелярії прем'єр-міністра Ізраїлю.

Білий дім заявив, що Байден і Нетаньяху обговорили, "як використати цей момент, щоб повернути заручників додому та завершити війну, забезпечивши безпеку Ізраїлю і не давши ХАМАС можливості знову контролювати Газу" .

Своєю чергою держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив президенту Ізраїлю Ісааку Герцогу, що він планує найближчими днями вирушити до регіону, щоб обговорити шляхи досягнення угоди про звільнення заручників у Секторі Гази та припинення вогню, повідомили в офісі президента Ізраїлю.

Що відомо по Яхью Сінвара

Палестинський лідер ХАМАСу в Секторі Гази, який змінив Ісмаїла Ганію в лютому 2017 року. Був одним із співзасновників апарату безпеки ХАМАС та вважався другою за впливовістю після Ісмаїла Ганії фігурою в ХАМАСі.

У вересні 2015 року уряд США долучив Сінвара до списку терористів, а ХАМАС і Бригади Із ад-Діна аль-Кассама також були визнані з боку США та інших країн і організацій терористичними організаціями. Керівник політичного крила ХАМАСу з серпня 2024 року.

20 травня 2024 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан запросив ордер на арешт Яхья Сінвара.

Як відомо, 7 жовтня 2023 року ХАМАС атакував Ізраїль із Гази та захопив десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав контртерористичну операцію. Відтоді, за рік, війна масштабувалася: ЦАХАЛ (армія Ізраїлю) проводить сухопутну операцію проти "Хезболли" у Лівані. Хусити — угруповання в Ємені, що підтримує ХАМАС, — атакує у Червоному морі судна країн, що допомагають Тель-Авіву, Іран обстрілює Ізраїль.

Нагадаємо, що в неділю ввечері "Хезболла" випустила по Ізраїлю три безпілотники . Один із них оминув протиповітряну оборону, що призвело до поранення понад 60 людей.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Байден закликає Нетаньягу завершити війну в Газі після ліквідації лідера ХАМАС

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua