У підземній лабораторії Китаю вивчають нейтрино (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 11:26

18 жовтня 2024 р. 11:26


Підземна китайська лабораторія дістала таємниче завдання – вивчити мікрочастинку, яка називається нейтрино. Китай, імовірно, стане першою країною світу, яка проведе таке дослідження.

Нейтрино вперше привернуло увагу громадськості під час прем'єри голлівудського фільму «2012». У фільмі новий тип нейтрино нагріває ядро Землі, спричиняючи глобальну катастрофу. На щастя, сюжет був вигаданим. Але він натякнув на маловивчену природу нейтрино, а також енергію, яку ці частинки можуть вивільняти, якщо люди колись зможуть їх контролювати.

Руйнівна сила мікрочастинок відома давно. Прикладом може бути атомна енергія. Перша країна, що відкрила її силу, використала її, щоб закінчити Другу світову війну. США скинули на Японію дві атомні бомби.

У підземній лабораторії Китай сподівається першим розгадати одну з найбільших таємниць у фізиці елементарних частинок.

Підземна нейтринна обсерваторія JUNO вартістю 300 мільйонів доларів розташована в південній провінції Гуандун на глибині 700 метрів.

Незабаром вона почне збирати дані про нейтрино – продукт ядерних реакцій.

JUNO – це гігантська сфера, оснащена тисячами світлочутливих трубок. Найближчими місяцями її закриють у 12-поверховому циліндричному басейні з водою.

Китайські фізики та вчені з усього світу будуть аналізувати дані про нейтрино, що випускаються двома атомними електростанціями.

Нейтринні обсерваторії будують і в інших країнах.

JUNO має почати роботу у другій половині 2025 року. Це набагато раніше, ніж більша обсерваторія DUNE, яку будують у США. Очікується, що Deep Underground Neutrino Experiment запустять приблизно у 2030 році.

Щодо застосування нейтрино в реальному житті, то це поки що далека перспектива.

Однак деякі вчені розмірковують про передавання повідомлень на великі відстані за допомогою нейтрино, які проходять через щільну матерію, наприклад, через нашу планету, зі швидкістю, близькою до швидкості світла.

Головний науковий співробітник китайської лабораторії Ван Іфан упевнений, що Китай першим у світі розгадає таємницю нейтрино. Ван – іноземний член Національної академії наук США.

Згідно з вебсайтом академії, Ван здобув ступінь доктора філософії в Італії, а потім став науковим співробітником Массачусетського технологічного інституту та Стенфордського університету.

На китайському сайті йдеться, що у 2000 році він став учасником китайської програми «Тисяча талантів». Через рік він повернувся до Китаю. Ця програма призначена для китайських вчених, які працюють або навчаються в західних країнах.

У межах програми компартія прагне завербувати цих учених, стимулюючи їх принести до Китаю знання, здобуті на Заході.

Про це дивіться в нашому випуску новин на Youtube:

Підписуйтесь на наш канал на Youtube

У підземній лабораторії Китаю вивчають нейтрино (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)