Молдова стверджує, що її громадяни проходили навчання в Росії для організації заворушень

18 жовтня 2024 р. 11:26

18 жовтня 2024 р. 11:26


У четвер молдавська поліція заявила, що розкрила програму, в рамках якої сотні громадян країни були вивезені в Росію для проходження навчання з організації заворушень і громадянських заворушень, що стало останнім у низці звинувачень у втручанні напередодні недільних виборів.

Раніше цього місяця поліція заявила, що підтримувані Росією злочинні угруповання підкупили безліч виборців і планували зірвати президентські вибори та референдум з питання про членство країни в Європейському союзі цими вихідними, аж до плану захоплення державних будівель.

Росія, яка звинувачує прозахідний уряд у розпалюванні «русофобії», заперечує втручання у справи Молдови, яка прискорила процес виходу з орбіти Москви після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Молдавська поліція повідомила на пресконференції, що правоохоронні органи вважають, що група, пов'язана з біглим прокремлівським бізнесменом Іланом Шором, організувала тренінг для організації заворушень.

«Наразі антикорупційна прокуратура проводить розслідування в кількох кримінальних справах, пов'язаних із підготовкою масових заворушень в інтересах злочинного співтовариства», – заявив прокурор Віктор Фуртуна.

Шор, який перебуває під американськими санкціями за ймовірне втручання у вибори від імені Росії, заперечує свою причетність до правопорушень або те, що він є російською політичною довіреною особою.

Влада заявила, що з червня людей регулярно вивозили групами приблизно по 20 осіб для проходження навчання в Росії.

Нещодавно понад 300 молодих людей із Молдови відвідали Росію. Заявленою метою були культурні заходи, а насправді вони відвідали табори, де отримали інструкції з організації заворушень у Молдові, повідомив глава національної поліції Віорел Чернутяну.

Деякі з цих людей пройшли підготовку в таборах, пов'язаних із приватними військовими компаніями на території Боснії і Герцеговини, а також Сербії, сказав він.

Чотирьох громадян Молдови, які брали участь в акції, було затримано, додав він.

Офіційні особи заявили, що можуть надати лише обмежену інформацію у зв'язку з розслідуванням, що триває. Поліція заявила, що отримала докази зв'язку злочинної групи з партією Шора, яка була заборонена.

Цього року Шор запропонував заплатити людям, щоб вони переконали інших проголосувати «ні» на референдумі та підтримати суперницю чинного президента Майю Санду.

Молдова стверджує, що її громадяни проходили навчання в Росії для організації заворушень

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)