Росія вдруге знищує Слатине — репортаж із Харківської області (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 14:21

18 жовтня 2024 р. 14:21


Слатине — колись заможне селище під Харковом було зруйноване на 90% ще на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. 2023 року його не обстрілювали — почалося відновлення: знову з’явилися електрика, зв’язок, до своїх будинків поверталися люди. Крім того, сюди переселялися жителі Козачої Лопані, яку росіяни щодня поливають вогнем. Проте з весни 2024-го Слатино знову опинилося під прицілом російської армії: гинуть люди, горять будинки, відновлення відкладено, повідомляє FREEДОМ .

Слатине розташоване за 13 км від кордону з Росією. Одна з вулиць селища ще тиждень тому була майже заселена, але зараз людей на ній практично немає. Російська авіабомба влучила прямо у житловий будинок, який відновили після обстрілів 2022 року. Від нього залишилися руїни, ще 10 приватних будинків серйозно постраждали.

“Тут жили звичайні люди, які після обстрілу 2022 року відновлювали свої будинки. Багато вже будинків було відновлено, і ось знову стався обстріл, і люди змушені евакуюватися знову та виїжджати з рідного селища”, — каже староста Слатиного Євген Івахненко.

Переселенка з Козачої Лопані Ніна переїхала разом із сином у Слатине у березні цього року. Винаймали будинок на постраждалій вулиці. Коли прилетіла російська авіабомба, жінка була на вулиці.

“Син був у дворі, а я не сиділа в будинку в таку пору року, пішла збирати листя. Чую: щось гуде, гадаю, напевно, ракета полетіла на Харків. І тоді такий стався вибух, що я побігла до городу. Потім я обернулася, дивлюся, а замість дому… Диму не було, а був пісок і дуже багато землі, все було в пилюці… Я не боялася, бо в нас, у Козачій Лопані, таке було майже щодня”, — розповідає мешканка Слатиного Ніна Каменська.

Після вибуху родина змушена знову переїжджати. Тепер облаштовуються на новому місці. Тут пічне опалення, тому потрібні дрова, заготівлею яких зараз активно займаються.

Ще один будинок Слатиного згорів після обстрілу касетними боєприпасами ще влітку. Господарі виїхали, їхній сусід Віктор Іванович від евакуації відмовився. Він пенсіонер, мешкає один, рідних немає. Зізнається: подробиці тієї атаки йому важко згадувати. Біля його двору загинули цуценята.

До деокупації Дергачівської громади Слатине постійно зазнавало артилерійських обстрілів, майже половина житлових будинків була зруйнована. Сильно постраждала й інфраструктура. 2023-го селище не атакували, і влада почала його відбудовувати. Слатине вдалося відновити на 70%, але з весни масовані удари російської армії по мирних жителів поновилися.

“Ворог застосовує і реактивні системи залпового вогню, і працює FPV-дронами по населеному пункту. На жаль, вже 11 поранених, п’ятьох людей убито: трьох чоловіків та двох жінок, які загинули внаслідок обстрілів. Ворог б’є по всій громаді: це і Козача Лопань, і Слатине, і Прудянка. Він скидає бомби щотижня на населені пункти. Напрямок, звичайно, — це Козача Лопань, Дергачі — де логістика: і залізниця, і автотранспорт. Ворог намагається влучити саме у залізничні маршрути, щоби залишити людей без можливості в’їзду чи виїзду”, — прокоментував начальник Дергачівської міської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко.

Після кожного обстрілу енергетики відновлюють пошкоджені мережі, є газ, вода, зв’язок. Нині у селищі проживає близько 2 тис. осіб. Працює старостат. Постійний прийом пацієнтів ведуть лікарі у амбулаторії. Мешканці Слатиного мають можливість виїхати з селища електропоїздом або власним транспортом. Тим же, хто потребує допомоги, евакуацію забезпечують місцева влада спільно з волонтерами.

Нагадаємо, 2023 року повідомлялося, що в Харківській області, у прикордонній Дергачівській громаді, відновлюють житлові будинки, амбулаторії сімейної медицини, адміністративні будівлі та дитячі заклади, розбиті російськими окупантами.

Росія вдруге знищує Слатине — репортаж із Харківської області (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)