Пхеньян рве зв’язки із Сеулом — заяви сторін та оцінки ситуації (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 14:48

18 жовтня 2024 р. 14:48


КНДР оголосила про повний розрив зв’язків із Південною Кореєю. Офіційна відмова від курсу на нормалізацію двосторонніх відносин тепер закріплена у конституції Північної Кореї, а Республіка Корея в ній названа ворожою державою, повідомляє FREEДОМ .

Північна Корея підірвала ділянки автомобільних доріг та залізниць, які пов’язують її з Південною Кореєю. Підриви сталися на північнокорейській території. У Міноборони КНДР повідомили, що військові сапери підірвали 60-метрові ділянки доріг, тим самим остаточно заблокувавши будь-яке сполучення між країнами. У Сеулі засудили цей крок і звинуватили Пхеньян у продовженні ескалації.

“Те, що Північна Корея зробила, підірвавши міжкорейські дороги на північ від лінії Кенги та лінії Донхе, є порушенням міжкорейської угоди. Ми розглядаємо це як ненормальний акт і рішуче засуджуємо це”, — заявив представник Міністерства об’єднання Республіки Корея Ку Байонг-Сам.

Для КНДР відсутність автомобільного та залізничного сполучення може бути корисною у разі можливих бойових дій, вважають військові аналітики. У Associated Press підрив назвали “символічним виразом агресії”. У Пхеньяні ж пояснили реакцією на запуск Південною Кореєю безпілотників з антиурядовими листівками.

“Це неминучий і законний захід, прийнятий відповідно до вимог конституції КНДР, яка чітко визначає Республіку Корея як ворожу державу, і необхідна для посилення оборони південного кордону”, — йдеться у публікації північнокорейського державного інформаційного агентства KCNA.

Упродовж десятиліть Північна Корея формально виступала за об’єднання з Південною. У конституціях обох країн було прописано прагнення суверенітету над всією територією півострова. Але в грудні 2023 року Кім Чен Ин заявив, що примирення з Сеулом більше не є метою Пхеньяну. У жовтні 2024-го парламент КНДР вніс зміни до основного закону та визнав Південну Корею ворожою державою.

Посилаючись на нібито ворожість Сеула, у Північній Кореї прозвітували про мобілізацію майже 1,5 млн громадян, які буцімто палко бажають знищити противника.

“КНДР поступово налаштовується на шлях мілітаризму. Вони випробовують дедалі більше ракет, випробовують ядерну зброю, проводять кібератаки на різні країни світу і таким чином поповнюють свою скарбницю, вони зміцнюють військову співпрацю з РФ. Очевидно, що вони рухаються у бік ескалації. Це вже не можна сприймати як тиск, шантаж чи брязкання зброєю”, — коментує політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

Північна Корея — одна з найбільш “підсанкційних” країн світу разом із Росією, Іраном, Сирією та Венесуелою. Більшість можливих економічних обмежень щодо Пхеньяну вже застосували. Щоб посилено моніторити виконання санкцій щодо КНДР, США, Південна Корея та Японія створили новий механізм.

“Потенціал того, що це стане серйозним зусиллям щодо притягнення до відповідальності та відстеження кроків, які Північна Корея робить у рамках цілої низки провокаційних дій, є цілком реальним. Ми з нетерпінням очікуємо, що цей механізм набуде чинності в наступні місяці та роки”, — заявив заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл.

Ініціатива “Багатостороння група з моніторингу санкцій” виникла після того, як Китай утримався, а Російська Федерація відхилила пропозицію оновити склад експертів ООН, які вже понад 15 років контролювали виконання обмежень щодо КНДР.

Курт Кемпбелл уточнив, що вето Росії, ймовірно, було пов’язане з доповіддю ООН про постачання північнокорейської військової техніки та боєприпасів до РФ. Останнім часом Москва та Пхеньян співпрацюють дедалі активніше. КНДР тепер надає російській армії не лише зброю, а й людей. А Росія готується ратифікувати договір про всеосяжне, зокрема військове, партнерство з Північною Кореєю.

Нагадаємо, 15 жовтня Північна Корея підірвала частину доріг, що з’єднують її з Південною Кореєю. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил Південної Кореї. Зазначається, що Пхеньян зруйнував дороги вздовж ліній Кьонгі і Донхе близько полудня за місцевим часом.

Пхеньян рве зв’язки із Сеулом — заяви сторін та оцінки ситуації (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua