Уперше будуть бюлетені й українською: як Молдова готується до виборів президента — подробиці з Кишинева (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 17:32

18 жовтня 2024 р. 17:32


Цієї неділі, 20 жовтня, у Молдові відбудуться вибори президента. Паралельно з ними відбудеться референдум про вступ країни до Євросоюзу. На тлі підготовки країни до виборів, правоохоронці Молдови зафіксували безпрецедентне втручання з боку Росії. Було розкрито мережу агентів — близько 130 тис. осіб. За допомогою чат-ботів у Telegram Кремль планував підкупити виборців. Про підготовку Молдови до виборів і про настрої в суспільстві розповіла кореспондент FREEДОМ Лариса Петрук, яка перебуває в Кишиневі.

20 жовтня, без перебільшення, вирішуватиметься доля Молдови. Громадяни обиратимуть не лише президента країни, а й подальший курс держави на євроінтеграцію або ж проти неї.

У цих президентських перегонах бере участь рекордна кількість кандидатів — 11. Лідерами є:

  • чинна президентка Мая Санду, яка балотується від правлячої партії PAS (“Дія і солідарність”). Згідно з останніми соцопитуваннями, Санду може набрати до 35% голосів;
  • Олександр Стояногло, представник Партії соціалістів Республіки Молдова. Йому соцопитування дають до 12% голосів.

Санду виступає за євроінтеграційний курс Молдови, подальші дружні відносини з Києвом. Стояногло ж заявляє, що не проти євроінтеграції, але при цьому досить м’яко говорить про Росію і вважає її партнером з розвитку Молдови.

Напередодні виборів у країні киплять політичні пристрасті. Правоохоронці розкрили мережу з близько 130 тис. агентів, яка афілійована пов’язана з побіжним молдавським політиком Ілоном Шором. Цим агентам обіцяли заплатити до 100 лей (близько 56 доларів), вони повинні були проголосувати за кандидата, якого їм вкажуть у надісланому SMS.

У країні час від часу відбуваються політичні мітинги, подекуди досить провокативні. Попри це підготовка до виборів триває.

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) Молдови запевнили, що кандидати в президенти, які порушили закон, не допущені до виборів. У ЦВК очікують, що вибори і референдум пройдуть спокійно.

“Вони використовували різні інструменти демократичного ладу — зокрема, право протестувати. Вони організовували мітинги, не маючи реєстрації ні на виборах, ні на референдумі, через які вони просували свої політичні інтереси, політичні погляди. Ми зі свого боку вжили всіх можливих заходів для того, щоб технічно організувати вибори, щоб громадяни Республіки Молдова незалежно від місця знаходження — за кордоном або всередині країни — змогли прийти та проголосувати”, — зазначив заступник голови ЦВК Молдови Павло Постіка.

У день голосування буде відкрито понад 2200 виборчих дільниць — у Молдові та за кордоном. На них можна буде віддати свій голос за кандидата в президенти і проголосувати на референдумі про вступ країни до Євросоюзу.

Віддруковано понад 2,8 млн бюлетенів для президентських виборів, і стільки ж для референдуму. Вперше надруковано бюлетені й мовами національних меншин — українською, російською, болгарською та кількома іншими мовами.

Знімальна група телеканалу FREEДОМ на вулицях Кишинева поспілкувалася з місцевими жителями щодо їхнього бачення виборів і референдуму:

  • І рина : Я піду голосувати, тому що це дуже важливо для нас, для Молдови. Ми хочемо в Європу, тому що хочемо демократії, і щоб усе було добре — так, як у Європі;
  • Тудор : Звичайно, я піду на вибори та референдум. І я, як молода людина, підтримую євроінтеграцію;
  • Ігор : Звичайно, піду голосувати. Я б не сказав, що вважаю це прямо обов’язком кожного громадянина, але для себе вважаю це важливим. Інакше мій голос може бути використаний не зовсім правомірно, а я хочу свій голос використати за призначенням і проголосувати за того кандидата, за кого вважаю за потрібне.

Політичні експерти також підкреслюють важливість цих президентських виборів і референдуму для майбутнього Молдови.

“Референдум із технічного, конституційного перетворився на такий плебісцит за майбутнє країни, коли не стільки цікавляться, що ми впишемо в Конституцію, скільки яким шляхом далі піде Молдова. Відповідаючи на запитання в бюлетені з референдуму, люди відповідатимуть “так” європейській інтеграції чи “так” іншому шляху розвитку. “Так” благополуччю, безпеці, миру або “так” злидням, війні. Щодо президентських виборів, то безперечний лідер — чинна президентка Мая Санду. Однак головна інтрига — чи буде другий тур, чи президентка Мая Санду переможе з першого туру”, — прокоментував Олексій Тулбуре, політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та в ООН.

Згідно із законодавством Молдови, вибори президента відбудуться в один тур, якщо один із кандидатів набере 50% голосів плюс один голос. За даними останніх соцопитувань, жоден із кандидатів поки що не набирає таких результатів.

Експерти зазначають, що президентські вибори та референдум, безумовно, важливі для країни. Але їхня важливість полягає також і в тому, що це своєрідна підготовка партій до майбутніх парламентських виборів, які відбудуться в Молдові 2025 року. Молдова — це парламентська республіка, тому дуже багато чого залежатиме від того, якою буде більшість, якою буде правляча коаліція.

Вибори відбудуться в неділю 20 жовтня. А завтра, 19 жовтня, у країні буде “день тиші”.

Уперше будуть бюлетені й українською: як Молдова готується до виборів президента — подробиці з Кишинева (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua