Вибори вже б’ють рекорди: ситуація в Молдові за два дні до голосування за майбутнє країни (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 20:15

18 жовтня 2024 р. 20:15


20 жовтня в Молдові відбудуться вибори президента. Чинна глава держави Мая Санду сподівається переобратися на другий строк. Разом із нею балотується 11 кандидатів. Паралельно з президентськими виборами в Молдові відбудеться ще одна знакова подія — референдум щодо вступу країни до Європейського Союзу, передає з Кишинева кореспондент FREEДОМ Лариса Петрук.

Вибори ще не відбулися, але вже побили кілька рекордів: за кількістю втручань з боку Кремля і за кількістю кандидатів на пост президента. 11 кандидатів на президентських виборах у Молдові ще ніколи не балотувалися.

Правоохоронці Молдови розкрили мережу агентів із приблизно 130 тис. осіб, яка пов’язана з проросійським молдовським політиком-утікачем Ілоном Шором. Мережа займалася підкупом виборців. Також правоохоронці встановили, що Росія вивозила на свою територію кілька сотень молдавських громадян для підготовки з організації масових заворушень.

“Росія діє брутально, напряму, через такі прийоми як прямий підкуп виборців. Ми маємо відео-, аудіо- докази втручання Російської Федерації. Плюс безперервна пропаганда, яка лине з Москви, підхоплюється тут місцевими людьми”, — зазначив Олексій Тулбуре, політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та в ООН.

Попри рекордну кількість кандидатів, лідерів лише двоє: чинна президентка Мая Санду та голова Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло. Колишній президент Ігор Додон (2016-2021 рр.) цього разу відмовився від участі у виборах і підтримав Стояногло, який нібито не проти євроінтеграції, але вважає, що Москва — хороший союзник для Кишинева.

Кандидатів могло бути ще більше, але Центральна виборча комісія (ЦВК) не допустила до виборів кількох претендентів.

“Ми не зареєстрували кандидата від блоку “Перемога”, який, як заявили у РФ, був нібито сформований у Москві”, — повідомив заступник голови ЦВК Молдови Павло Постіка .

20 жовтня паралельно з президентськими виборами відбудеться референдум про вступ країни до Євросоюзу. Знімальна група FREEДОМ на вулицях Кишинева поцікавилася думкою жителів Молдови про це:

  • Тудор : Це спрямовує наші політичні погляди на Євросоюз, і я, як молода людина, підтримую євроінтеграцію. Євросоюз — це майже єдиний наш шанс для хорошого життя в майбутньому, це дає нам багато переваг, і я це оцінюю;
  • Світлана : Ми хочемо бути в Європі, тому що це цивілізація, приклад хорошого життя — і для наших дітей, і для наших онуків. Звичайно, ми хочемо в ЄС, усім серцем, це наше майбутнє;
  • Діана : Молоде покоління, мої знайомі всі за вступ до Євросоюзу. Я жила в Німеччині, зараз приїхала в Молдову. І я вже бачу гарне майбутнє — для нас, для наших дітей.

Ідея вступу Молдови до ЄС залишається найпопулярнішою в суспільстві, попри значний вплив РФ. За результатами серпневих опитувань у Молдові, 52% респондентів готові проголосувати за членство країни в ЄС, 30% збиралися голосувати проти. Майже 66% опитаних мають намір узяти участь у президентських виборах і в референдумі. 17,5% голосуватимуть тільки на виборах президента і трохи більше ніж 2% підуть тільки на референдум.

Нагадаємо, у червні цього року Брюссель розпочав офіційний процес переговорів щодо вступу до ЄС з Україною та Молдовою одночасно.

Як повідомлялося раніше , у день голосування буде відкрито понад 2 200 виборчих дільниць — у Молдові та за кордоном. Віддруковано понад 2,8 млн бюлетенів для президентських виборів і стільки ж — для референдуму. Уперше будуть бюлетені й мовами національних меншин, зокрема, українською.

Згідно із законодавством Молдови, вибори президента відбудуться в один тур, якщо один із кандидатів набере 50% голосів плюс один голос. За даними останніх соцопитувань, жоден із кандидатів поки що не має таких результатів.

Вибори вже б’ють рекорди: ситуація в Молдові за два дні до голосування за майбутнє країни (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua