Ліквідація лідера ХАМАС — поворотний момент у війні як для Ізраїлю, так і для бойовиків — аналіз Сулейманова

18 жовтня 2024 р. 20:41

18 жовтня 2024 р. 20:41


Ліквідація лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара є поворотним моментом у війні. Ізраїль має вирішити, чи вважає цю подію перемогою і, чи готовий піти на поступки, або ж продовжить бойові дії з метою остаточного знищення ХАМАС. Таку думку сьогодні, 18 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив журналіст і сходознавець Руслан Сулейманов.

“З убивством Ях’ї Сінвара настає поворотний момент у цій війні і для Ізраїлю, і для ХАМАС. Ізраїлю потрібно визначитися, чи вважати це перемогою і піти на якісь поступки, деескалацію або домовленість із бойовиками ХАМАС, які, як і раніше, утримують приблизно 100 заручників, 50 із яких можуть бути вже мертвими. Це один варіант. Інший варіант: Ізраїль продовжує бойові дії і робитиме все можливе для остаточного знищення ХАМАС. Тому Ізраїлю необхідно вирішити, чи є це перемогою, чи це ще не перемога”, — сказав він.

З іншого боку, на його думку, загибель такого високопоставленого ватажка, як Ях’я Сінвар, не означає кінець для ХАМАС.

“В історії ХАМАС було чимало епізодів, коли рух втрачав ключових лідерів, але після цього ставав тільки сильнішим. Наразі в Газі залишаються боєздатні батальйони ХАМАС, які ведуть бойові дії з Ізраїлем на всій території Палестинського анклаву. Тому ХАМАС не збирається відступати і не планує складати зброю. Таким чином, гадаю, насамперед Ізраїль має вирішити для себе, що буде далі”, — наголосив Сулейманов.

Також, як він зазначив, після ліквідації Сінвара насамперед у ще більш небезпечній ситуації тепер перебувають заручники ХАМАС.

“Ми пам’ятаємо, як буквально через місяць після ліквідації Ісмаїла Ханії в Тегерані ізраїльська армія виявила шістьох ізраїльських заручників, яких розстріляли бійці ХАМАС. У цьому плані у бойовиків розв’язані руки. Але, з іншого боку, хоч би як цинічно це звучало, заручники є певним козирем у руках бойовиків, і просто так ними розкидатися вони не збираються. Проте, якусь показову акцію або вбивство заручників не можна виключати, на жаль. Однак, вважаю, що ХАМАС усвідомлює безвихідь свого становища і буде схиляти Ізраїль до якихось переговорів або угод, щоб просто вижити”, — підсумував Руслан Сулейманов.

Як повідомлялося , Армія оборони Ізраїлю та ізраїльська Служба загальної безпеки підтвердили смерть лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара. Ізраїльські військові оголосили про смерть глави угруповання після того, як його тіло ідентифікували за допомогою відбитків пальців і стоматологічних записів.

Ліквідація лідера ХАМАС — поворотний момент у війні як для Ізраїлю, так і для бойовиків — аналіз Сулейманова

Джерело: uatv.ua (Світ)