Виплати злетіли в рази: як регіони РФ змагаються у вербуванні росіян на війну (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 22:03

18 жовтня 2024 р. 22:03


У Росії примушують іти на війну проти України мігрантів, які відбувають покарання в російських колоніях, пише видання “Настоящее время”. Громадяни держав Центральної Азії повідомляють, що їх змушують підписувати контракти з Міноборони Російської Федерації та відправляють на передову. Особливий тиск співробітники колоній чинять на молодих людей, у яких незабаром має закінчитися термін, повідомляє FREEДOM .

Першим відправляти на фронт ув’язнених із російських в’язниць і колоній почав глава ПВК “Вагнер” Євген Пригожин. Їм обіцяли гроші та амністію після повернення. Зараз вербуванням у місцях позбавлення волі займається Міністерство оборони Росії. Щоправда, жодних термінів щодо повернення для ув’язнених більше немає.

Ще один ресурс заповнення втрат російської армії — мігранти. Їх залякують і змушують підписувати контракти з Міноборони. З фронту, як правило, вже не повертаються, кажуть самі мігранти.

“Ті, хто пішли на війну, гинуть на другий і третій день. Усі гинуть”, — цитує видання “Настоящее время” ув’язненого московської колонії Джовіда.

2023 року глава МВС Таджикистану повідомив, що приблизно 100 громадян його країни вирушили на війну Росії проти України з російських в’язниць. Ця цифра, очевидно, занижена, кажуть правозахисники. Вербування не припиняється досі. Ув’язнені-мігранти розповідають: жодної альтернативи їм не надають.

“Днями склали список, пригрозили, що, попри громадянство, відправлять на війну в Україну. Можливо, всі катування якраз пов’язані з цими планами. Вони хочуть довести людей до такого стану, щоб люди вважали за краще загинути на війні, ніж терпіти приниження наглядачів”, — з листа групи ув’язнених московської колонії виданню “Настоящее время”.

Російські та українські ЗМІ писали про загибель десятків тисяч ув’язнених під час штурму Бахмута. У той період у Таджикистан привезли багато тіл загиблих громадян країни, які до початку повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну відбували покарання у російських колоніях. Мігранти в Росії — абсолютно безправні, зазначають правозахисники. Для Кремля це — ідеальне “гарматне м’ясо”.

“Найчастіше у цих людей недостатньо грошей на кваліфіковану юридичну підтримку. Цим російська влада користується. Якщо ми говоримо про постановку на військовий облік, якщо це буде потрібно, звичайно, їх відправлять у так звану зону СВО. І ось ця база нових громадян Російської Федерації просто подарунок. І ось мігранти всі як на долоні”, — прокоментував голова берлінського відділення правозахисної організації “Русь сидящая” Юрій Боровських.

Але головним методом набору нових рекрутів у Російській Федерації все ще залишається підвищення виплат за укладення контракту з Міноборони. У Югрі на початку жовтня виплати контрактникам зросли майже на мільйон рублів. Тепер одноразово при укладанні контракту з російською армією в цьому регіоні виплачують 2 750 000 рублів. Також одні з найвищих виплат у Бєлгородській області — три мільйони рублів.

“В інших регіонах підвищення місцевої виплати подвоїлося одночасно зі зростанням московської доплати влітку 2024 року. Так, у Санкт-Петербурзі контрактникам тепер обіцяють 2,1 млн рублів, у Татарстані — 1,3 млн, у Карачаєво-Черкесії — до 1,5 млн рублів. У Ростовській області губернатор днями збільшив доплату до 1,3 млн руб., а глава Ямало-Ненецького округу оголосив про підвищення на 800 тисяч рублів — з 1,1 до 1,9 млн рублів. У Тверській області обіцяють за участь у війні заплатити 1,1 млн руб., у Волгоградській у липні суму разової виплати було збільшено з 300 тисяч відразу до мільйона. Ті самі виплати обіцяють у Самарській і Нижньогородській областях”, — з публікації видання “Сибирь.Реалии”.

Губернатори зобов’язані забезпечити план вербування. Звідси й рекордні виплати за укладення контрактів з Міністерством оборони, пояснюють експерти. За “недобір” можна потрапити в опалу і позбутися посади. А людей потрібно все більше. У виданні The Wall Street Journal порахували: щодня вербуючи близько тисячі осіб, армія Росії втрачає більше вбитими й пораненими.

Виплати злетіли в рази: як регіони РФ змагаються у вербуванні росіян на війну (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua