План справедливого миру України ламає стратегію Путіна “війна за будь-яку ціну” — розбір

18 жовтня 2024 р. 22:30

18 жовтня 2024 р. 22:30


Якщо рухатися за планом перемоги України, то можна закінчити війну 2025 року, упевнений президент Володимир Зеленський. Водночас реалізація пунктів плану залежить виключно від партнерів Києва, але не від Москви. З такою позицією згодні й союзники України. Адже для Путіна пріоритет — війна за будь-яку ціну, інформує FREEДОМ .

Якщо міжнародні партнери України не підтримають план перемоги, від цього виграє Росія, заявив Володимир Зеленський на засіданні Європейської ради на рівні глав держав і урядів.

“Путін хоче зрівнятися з вашими країнами з виробництва боєприпасів до наступного року. І він отримує допомогу від Північної Кореї — снарядами, обладнанням, а тепер навіть людьми. І плюс Іран. На жаль, ми отримуємо сигнали, що Китай все ще активно допомагає Росії затягувати цю війну. І в нас є чіткі розвіддані. Нам потрібно зміцнюватися зараз. План перемоги розроблено для цього моменту. І я закликаю всіх вас допомогти здійснити його. Якщо ми почнемо зараз і будемо слідувати плану Перемоги, ми зможемо закінчити цю війну не пізніше наступного року”, — звернувся до присутніх президент України.

План перемоги включає п’ять пунктів і три секретних доповнення, з якими можуть ознайомитися виключно союзники.

Перший пункт — негайне запрошення України до НАТО.

“Членство передбачає загальний консенсус, у всякому разі з тих процедур, які прописані в статуті НАТО. І це складніший процес з узгодження, тоді як запрошення — це старт процедури, і це набагато простіше, ніж процес членства. Але при цьому це важливий сигнал, який міг би пролунати до всіх — і не тільки щодо Росії, а й усередині Заходу. Зняти частково ті дискусії і висловлювання, які ведуться про те, що чи може Україна під час війни інтегруватися чи ні. І це був би дійсно потужний сигнал”, — прокоментувала політолог Олеся Яхно.

На пресконференції перед початком зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО генеральний секретар Альянсу Марк Рютте запевнив — союзники працюють над тим, щоб максимально наблизити Україну до вступу в блок. І Росія в цьому питанні права голосу не має.

“Питання в тому: коли саме? Я не можу відповісти на це зараз, у цей момент. Але очевидно, що ми працюємо за всіма цими напрямками, щоб бути впевненими, що одного разу дійсно Україна буде членом НАТО”, — сказав Рютте.

У наступних чотирьох пунктах плану перемоги України йдеться про оборону, стратегічне стримування агресора, розбудову економічного потенціалу України та повоєнний період.

Аналітики вважають, що п’ятий пункт вкрай вигідний НАТО. Адже в ньому йдеться про те, що досвід української армії після війни може бути використаний для зміцнення обороноздатності Альянсу та забезпечення безпеки Європи.

На спільній із Володимиром Зеленським пресконференції президент Європейської ради Шарль Мішель запевнив українців у підтримці з боку Євросоюзу.

“Ваша доля, майбутнє України — в ЄС. І минулого місяця ми досягли великого прогресу з обох сторін. І з нашого боку, партнерів України, ми маємо бути послідовними. Необхідно більше військової техніки, більше технологій. Щоб Україна могла захистити себе від цього жахливого і кричущого порушення міжнародного права”, — наголосив Мішель.

Президент України наполягає — час повертати війну на територію Росії. І йдеться не лише про атаки по цілях на території країни-агресора. Посилення санкційної політики щодо Російської Федерації — одна з умов плану перемоги України.

Стратегія Путіна “війна за будь-яку ціну” неминуче призведе державу до економічного колапсу, вважають експерти. Міжнародні обмеження, масштабні втрати російської армії та рекордні військові витрати. Війна Росії проти України дедалі дорожче обходиться російським платникам податків.

“У проєкті бюджету на 2025 рік закладено рекордні військові витрати в розмірі 13,2 трлн рублів, або 38 млрд рублів на день. Цього року витрати бюджету на армію і силовиків склали 11,1 трлн рублів, що перевищує річні бюджети 80% російських регіонів”, — йдеться в публікації видання The Moscow Times.

Постійне збільшення виплат контрактникам — доказ того, що резерви для відшкодування втрат російської армії вичерпуються. Мігранти та ув’язнені, яких змушують вирушати на фронт, — теж ресурс не нескінченний. На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступним кроком російської влади буде часткова або загальна мобілізація.

План справедливого миру України ламає стратегію Путіна “війна за будь-яку ціну” — розбір

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua