Запрошення до НАТО — пріоритетний пункт: в Альянсі обговорюють план перемоги України (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 р. 23:25

18 жовтня 2024 р. 23:25


Запрошення до НАТО може посилити Україну: дасть її громадянам упевненість у майбутньому, заявив Володимир Зеленський. Тому перший пункт плану перемоги України — негайне запрошення до Північноатлантичного альянсу. Напередодні, 17 жовтня, у Брюсселі відбулася зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО. У ній взяли участь президент України Володимир Зеленський і міністр оборони Рустем Умеров. Серед головних тем — посилення Альянсу та підтримка України, інформує FREEДОМ .

Союзники працюють над тим, щоб максимально наблизити Україну до НАТО, заявив генеральний секретар Альянсу Марк Рютте. На його думку, найімовірніше, Україна буде наступним членом НАТО.

“На цей час, здається, що це буде Україна як 33-й член, але, можливо, перед ним з’явиться хтось ще. Але Україна буде членом НАТО в майбутньому. Це те, що ми вирішили у Вашингтоні”, — підтвердив Марк Рютте.

17 жовтня у Брюсселі відбулася зустріч міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу. У ній взяв участь і президент України: обговорили продовження підтримки Києва, а також його майбутнє в блоці. Запрошення до НАТО — пункт номер один у плані перемоги України.

“Україна дійсно заслуговує стати 33-м членом НАТО. І ми зробимо все, щоб стати членом Альянсу. Ось чому першим пунктом у плані перемоги є запрошення до НАТО. Українці продемонстрували, що ми здатні захистити спільні цінності і ми стоїмо проти Росії, найбільшої загрози Європі та глобальному світу. Запрошення України до НАТО посилить нас і в дипломатичному сенсі та наблизить нас до реального і справедливого світу”, — заявив Володимир Зеленський.

Як зазначив Марк Рютте, Альянс “взяв до відома” план перемоги України. Він сказав, що документ містить як політичні, так і військові аспекти, які потребують ретельного обговорення з Україною. Проте в штаб-квартирі Альянсу вважають, що Україна вже ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли.

У Німеччині відкрився командний пункт для координації військової допомоги Києву. Країни-члени Альянсу надають постійну підтримку на двосторонньому рівні.

“Моє тверде переконання, що одного разу Україна буде членом НАТО. І я буду аплодувати, коли цей день настане. Також дуже зрозуміло, що у Путіна чи Росії немає слова в цьому питанні, жодного права вето, вони не можуть впливати на це обговорення. Це справа союзників — обговорити між собою, як просуватися вперед”, — вважає генсек НАТО.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур підтвердив зацікавленість своєї держави в просуванні вступу України до НАТО.

“Естонія завжди говорила, що єдиною реальною гарантією безпеки для України є членство в НАТО”, — наголосив Ханно Певкур.

На нараді міністрів оборони йшлося і про продовження допомоги Україні. До кінця 2024 року НАТО виділить Києву 40 млрд євро як військову підтримку. Частину суми — майже 21 млрд євро — надали в першій половині 2024 року.

Запрошення до НАТО — пріоритетний пункт: в Альянсі обговорюють план перемоги України (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua