РФ витратила до €100 мільйонів, аби зірвати вибори та референдум у Молдові - віцепрем'єрка

19 жовтня 2024 р. 01:12

19 жовтня 2024 р. 01:12


Росія витратила близько 100 млн євро на дезінформацію та дестабілізаційні операції, аби зірвати вибори президента Молдови та референдум щодо європейської інтеграції країни.

Про це в інтерв’ю Bloomberg сказала віцепрем'єрка з євроінтеграції Молдови Крістіна Герасимов, передає Укрінформ.

«Нашим партнерам має бути зрозуміло одне: ми є полігоном для випробування нових методів – і все, що спрацює в Молдові, буде використовуватися і в інших країнах», – зауважила урядовиця.

Впродовж останніх тижнів у Кишиневі виявили кілька випадків втручання РФ у виборчу кампанію шляхом саботажу та підкупу виборців.

За словами віцепрем’єрки, пріоритетом для Росії є не дати Молдові стати членом Євросоюзу. Для цього Москва поширює наратив про те, нібито шлях у бік Брюсселя рівнозначний війні.

Герасимов стверджує, що РФ розглядає прокремлівський уряд у Молдові як сильний важіль впливу у війні проти України. «Ставки у Молдові досить високі для Росії – вони хочуть тримати країну в сірій зоні», – сказала вона.

Зазначається, що Молдова прагне приєднатися до ЄС до 2030 року і розраховує на підтримку Заходу в боротьбі з російським втручанням.

Референдум щодо європейської інтеграції Молдови відбудеться в один день з президентськими виборами - 20 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, радник Білого дому Джон Кірбі заявив, що Росія продовжує втручатися у виборчий процес у Молдові та витрачає мільйони доларів, аби підтримати певних кандидатів.

Фото: 1News.md

РФ витратила до €100 мільйонів, аби зірвати вибори та референдум у Молдові - віцепрем'єрка

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua