ПАР просить Тайвань перенести своє фактичне посольство з Преторії (ВІДЕО)

19 жовтня 2024 р. 09:09

19 жовтня 2024 р. 09:09


У п'ятницю уряд ПАР заявив, що попросив Тайвань перенести своє фактичне посольство зі столиці Преторії, а Тайвань звинуватив його в тому, що він піддався тиску з боку Китаю.

ПАР відкинула цю характеристику і заявила, що переїзд є стандартною дипломатичною практикою з огляду на те, що вона розірвала політичні та дипломатичні зв'язки з Тайванем 1997 року.

Відділення зв'язку Тайбея в Преторії буде перейменоване на торговельне представництво і переведене в торговельну столицю Йоганнесбург, повідомив Департамент міжнародних відносин і співробітництва ПАР.

«Переїзд торгових представництв у Тайбей і Йоганнесбург... стане справжнім відображенням неполітичного і недипломатичного характеру відносин між Південно-Африканською Республікою і Тайванем», – ідеться в заяві, в якій надається шість місяців на переїзд.

Китай є найбільшим торговельним партнером ПАР в усьому світі та прагне до розширення співробітництва в таких галузях, як відновлювальна енергетика.

Міністерство закордонних справ Тайваню заявило, що потепління відносин між ПАР і Китаєм ставить під загрозу його власні дружні відносини з ПАР.

«Якщо уряд ПАР, як і раніше, наполягатиме на підпорядкуванні Китаю і зміні статус-кво... Міністерство закордонних справ... вивчить і сформулює всі можливі заходи у відповідь, щоб захистити суверенітет і гідність нашої країни», – йдеться в заяві.

Тайвань, який Китай вважає своєю територією і не має права на міждержавні відносини, підтримує офіційні зв'язки всього з десятком країн, майже всі вони – невеликі, менш розвинені держави.

Уряд Тайваню відкидає претензії Китаю на суверенітет і стверджує, що Пекін не має права представляти або говорити від імені острова на міжнародній арені.

Китай привітав цей крок.

«Ми високо цінуємо правильне рішення Південної Африки перевести відділення зв'язку Тайбея в ПАР із Преторії, адміністративної столиці країни», – заявила представник міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін.

ПАР просить Тайвань перенести своє фактичне посольство з Преторії (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)