Стали відомі подробиці 58-го обміну військовополоненими з РФ

19 жовтня 2024 р. 10:03

19 жовтня 2024 р. 10:03


Вказується, що на Батьківщину цього разу повернулися: нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони.

Це воїни, які захищали Маріуполь, Донбас, Луганщину, Київщину, Харківщину, Чернігівщину, Херсонщину. Серед звільнених - 69 солдатів і сержантів та 26 офіцерів, - вказали в штабі.

У відомстві повідомили, що "особливість" цього обміну в тому, що додому повернулися й українці, які отримали так звані "вироки" і були "засуджені" в РФ.

Водночас у координаційному штабі зазначили, що багато звільнених мають серйозні захворювання і наслідки важких поранень, а також втрату ваги через тортури і недостатнє харчування.

Президент України виклав на своїй сторінці відео, як українські захисники повернулися на Батьківщину.

Своєю чергою, командир бригади "Азов" Денис "Редіс" Прокопенко заявив, що під час останнього обміну військовополоненими, додому повернулися 34 військовослужбовці "Азова", які захищали Маріуполь. Про це він написав у Facebook .

За часів важких боїв такі новини додають особовому складу 12-ї бригади "Азов" сил і піднімають бойовий дух. В Україну з російського полону повернулися ще 34 військовослужбовці "Азова"", - написав він.

Прокопенко зазначив, що багато хто з тих, хто повернувся, провели в російському полоні 2,5 року. А також згадав їхній подвиг, коли вони стали на захист Маріуполя.

Завдяки бійцям Маріупольського гарнізону, Україна витримала перший удар навесні 2022 року, - написав командир.

Він нагадав, що в російських в'язницях залишаються близько 900 бійців "Азова" і пообіцяв робити все можливе, щоб решта бійців також повернулися додому.

"Азов" опублікував фото і відео зі своїми побратимами.

Від початку повномасштабного вторгнення він брав участь у боях за Маріуполь та оборону Азовсталі. Востаннє виходив на зв'язок 15 травня 2022 року з Маріуполя. У серпні 2023 року "суд" в окупованому Донецьку засудив Андрія Богдана до 25 років колонії. Андрій перебував у полоні 29 місяців. Його батько був військовим 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс". Він помер 27 жовтня 2023 року в лікарні від інсульту внаслідок важких травм після поранення на фронті. Брат Андрія Богдана Анатолій нині продовжує службу в Силах Оборони.

Також серед тих, хто повернувся, два брати, два морські піхотинці - Станіслав та Антон. Їх прийшла зустріти мати. Вона не бачила своїх дітей два роки.

Захисника "Азовсталі" Івана зустріла наречена. Вона чекала на коханого понад два роки.

Дениса, який захищав Маріуполь, зустріла мама. Він перебував у полоні 2,5 року.

Для когось повернення коханих стало сюрпризом.

Ті, кого ніхто не зустрічав - дзвонили додому, щоб сказати, що люблять і скоро будуть.

А ще воїни зізналися, що їм було дуже страшно, що все це їм снитися, і що насправді дому ніколи не буде.

Своєю чергою Дмитро Лубінець, коментуючи 58-й обмін полоненими, повідомив, що загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ з російського полону вдалося повернути 3767 українців. Також він уточнив, що всі українці, які повертаються на Батьківщину, потребують фізичної та психологічної реабілітації.

Також Лубінець уточнив, що обмін відбувся за посередництва ОАЕ.

Спільно з іншими державними органами працюємо щодня, щоб повернути всіх наших людей додому. Вдячний Коордштабу з поводження з військовополоненими, Об'єднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених свобод осіб внаслідок агресії проти України, СБУ та іншим держорганам за роботу. Обмін відбувся за посередництва ОАЕ, - додав він.

Відомо, що Україна виступає за формат обміну "всіх на всіх". Однак, як підкреслює Київ, переговори з Москвою йдуть вкрай важко.

Стали відомі подробиці 58-го обміну військовополоненими з РФ

Джерело: socportal.info (Світ)