Питання запрошення та вступу України до НАТО необхідно розділяти — пояснення Умланда

19 жовтня 2024 р. 10:57

19 жовтня 2024 р. 10:57


Запрошення України до НАТО найближчим часом можливе, але не вступ до Альянсу. Він відбудеться після закінчення російсько-української війни, коли питання безпеки вже не будуть такими болючими для країн НАТО, як зараз. Такою оцінкою поділився політолог, аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Андреас Умланд в ефірі телеканалу FREEДOM .

“Я боюся, що доводиться розділяти питання про запрошення України до НАТО та питання щодо вступу України до НАТО. Можливо, буде наступного року, скажімо, якийсь прорив щодо запрошення до НАТО. І буде якась офіційна заява, яка вийде за межі того, що, в принципі, вже є з 2008 року, тобто перспектива членства в НАТО. Але сам вступ до НАТО, я боюся, відбудеться лише після закінчення війни і коли питання безпеки вже не будуть такими болючими для країн НАТО. Або вступ може бути частиною, скажімо, якоїсь угоди. Це я теж собі можу уявити. Але щоб під час війни Україна вступила до НАТО, я поки що не думаю, що це можливо”, — прокоментував він.

Умланд зазначив, що якнайшвидший вступ до Альянсу був би найкращим сценарієм для України, проте нагадав, що навіть для Швеції, яка перебувала в зовсім іншій ситуації, ніж Україна, шлях від запрошення до вступу зайняв значний термін.

“Фундаментальні рішення приймаються не в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі, а у 32 столицях країн-членів. І кожна країна має право на вето. І ми бачили останні два з половиною року, як було складно для такої країни, як Швеція, вступити до НАТО, яка отримала запрошення у 2022 році й лише, зрештою, у 2024 році вступила до НАТО. А Швеція тут, звісно, зовсім інший випадок, ніж Україна. З Україною ставки набагато вищі, і тому я боюся, що навіть якщо буде запрошення, то зі вступом ще доведеться чекати. І, звісно, Росія це знає, і це, мабуть, одна з причин цієї війни”, — зазначив Андреас Умланд.

Нагадаємо , 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Питання запрошення та вступу України до НАТО необхідно розділяти — пояснення Умланда

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua