Санкції за “Гарпії”: США запроваджують обмеження проти китайських зброярів, які допомагають РФ (ВІДЕО)

19 жовтня 2024 р. 13:11

19 жовтня 2024 р. 13:11


Сполучені Штати Америки запровадили перші санкції щодо китайських компаній, які розробляють та виробляють озброєння спільно з російськими фірмами. Про це заявив представник Держдепартаменту США Метью Міллер. У Китаї відповіли: летальну зброю Росії не передають і контролюють свій експорт, повідомляє FREEДOM .

Американські санкції торкнулися однієї фізичної та трьох юридичних осіб, причетних до розробки та виробництва російського ударного безпілотника далекого радіусу дії “Гарпія-3”. Це дві китайські фірми Jin Ben Limbach та Red Lepidus, одна російська — Vektor та її директор Артем Ямщиков. Китайські компанії постачали електроніку та двигуни для виробництва дронів. Російська армія застосовує “Гарпії” для ударів по критично важливих об’єктах української інфраструктури.

“Росія дедалі більше покладається на досвід іноземних фахівців та імпорт складних технологій для підтримки своєї програми озброєнь та просування військової кампанії проти України… Ми продовжуватимемо руйнувати мережі, які дозволяють Росії купувати і використовувати цю сучасну зброю”, — наголосив виконувач обов’язків заступника міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом та фінансової розвідки Бредлі Сміт.

У Пекіні на новину про санкції відреагували традиційно: усе заперечують.

“Китай ніколи не надавав летальної зброї жодній зі сторін конфлікту між Росією та Україною. КНР здійснює суворий експортний контроль за предметами подвійного призначення, включаючи безпілотники, і виступає проти використання цивільних дронів у військових цілях”, — заявила речниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін.

Наприкінці вересня 2024 року агентство Reuters із посиланням на джерела повідомило, що Росія домовилася з КНР про виробництво “Гарпій” на території Китаю. І вже запустила їхній випуск. Крім того, китайські фахівці допомагали розробляти та випробовувати дрони. Експерти вважають, що військова співпраця обох країн виходить далеко за межі випуску безпілотників.

“По-перше, це передача інформації щодо того, що відбувається, тобто з китайських супутників ведеться відповідне спостереження, і ця інформація передається Росії. Китай постачає безпосередньо верстати. Він постачає чіпи, він постачає обладнання, яке вже свого часу використовується для того, щоб виготовляти зброю”, — каже економічний експерт Ілля Несходовський.

Зростає й торгівля. Щороку товарообіг між Китаєм та Російською Федерацією встановлює нові рекорди. 2023-го він становив понад 240 млрд дол. Це на чверть перевищує показники 2022 року. Москва дедалі більше залежить від Пекіна, кажуть аналітики.

“Настільки слабких геополітичних позицій у Росії не було ще ніколи. Мається на увазі, звичайно, в новій історії, тому що, не маючи абсолютно варіативності ні в технологіях, ні в сировинному підході, ні в технологічній продукції, Росія впала в повну залежність від Китаю. І це є, по суті, наразі найголовнішим мотиватором для Китаю зберігати цей рівень взаємодії з Російською Федерацією”, — прокоментував кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Пекін має намір купувати російський газ за дедалі нижчою ціною. Наразі його вартість для Китаю становить 257 дол. за тисячу кубометрів. Інші клієнти Москви платять 320 дол. У Мінекономіки Росії прогнозують, що до 2027 року вартість газу для КНР знижуватиметься і опуститься до 227 дол. за тисячу кубометрів.

Раніше доктор економічних наук, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло зазначив в ефірі FREEДОМ, що залежність Заходу від постачання з Китаю суттєво обмежує введення жорстких антиросійських санкцій, адже це дозволяє Росії продовжувати отримувати необхідні технології та зміцнювати свої військові можливості.

Санкції за “Гарпії”: США запроваджують обмеження проти китайських зброярів, які допомагають РФ (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua