У Росії список «іноагентів» поповнився п'ятьма особами

19 жовтня 2024 р. 13:31

19 жовтня 2024 р. 13:31


Міністерство юстиції Росії поповнило перелік так званих іноземних агентів. До реєстру потрапили доброволець легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський, лікар-травматолог Андрій Волна, який емігрував з РФ, а також іще троє фізичних та одна юридична особа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода .

Олексій Барановський раніше був спікером легіону "Свобода Росії ", нині просто є його добровольцем.

Андрій Волна - російський лікар, який керував клінікою у Підмосков'ї. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Естонії, звідки регулярно їздить до України та надає медичну допомогу пораненим бійцям ЗСУ.

"Іноагентами" було визнано також іще кількох осіб. Зокрема, економічного оглядача Максима Бланта (Матвейченкова). Він публікувався у виданнях "Итоги", "Сноб", "Большой бизнес", "Еженедельный журнал". Із 2015 року співпрацює із "Радіо Свобода", автор програми "Деньги на Свободе".

Данило Константинов у 2010-х був лідером націоналістичної організації "Ліга оборони Москви". Затриманий у 2012 році за звинуваченням у вбивстві. 2013 року правозахисне товариство "Меморіал" включило його до списку політв'язнів. Пізніше справу було перекваліфіковано на статтю про хуліганство - Константинова засудили до трьох років колонії та одразу амністували. Відразу після звільнення він залишив Росію. Константинов є учасником "Форуму вільної Росії".

Сергій Ілюхін - колишній військовий, нині депутат міськради Сєвєродвінська. Не засуджує війну в Україні, проте критикує внутрішню політику Путіна та діяльність партії "Єдина Росія".

Також "іноагентом" визнано новинний телеграм-канал Ateo.

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту визнавати іноземними агентами некомерційні організації, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначено, що дозволяє владі переслідувати організації, що працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Фото: Social media

У Росії список «іноагентів» поповнився п'ятьма особами

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua