До Києва прибув глава МЗС Франції — перші заяви (ФОТО)

19 жовтня 2024 р. 14:05

19 жовтня 2024 р. 14:05


Новий міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро прибув до Києва із дводенним візитом сьогодні, 19 жовтня. Це один із перших закордонних візитів нового очільника французького зовнішньополітичного відомства. Він уже зустрівся із українським колегою Андрієм Сибігой, повідомляє FREEДOM із посиланням на МЗС України.

Дипломати приділили основну увагу підтримці союзниками плану перемоги та формули миру президента України Володимира Зеленського, протидії спробам Росії масштабувати війну шляхом залучення підтримки КНДР, активізації українсько-французької оборонної співпраці та підтримці енергетичної стійкості України напередодні зими.

“Наразі вже закладена основа для розгалуженої співпраці з Францією в оборонній промисловості. Це стосується зокрема локалізації та спільного виробництва найбільш необхідних озброєнь в Україні, а також передачі низки французьких інноваційних технологій”, — зазначив Андрій Сибіга на спільній пресконфернції.

“Треба завадити тому, щоб світ рухався до хаосу. Треба докласти зусиль, щоб план перемоги, запропонований президентом Зеленським, залучив якомога більше країн до його реалізації… Вчора Франція, Німеччина, Велика Битанія та представники ЕС зібралися, щоб підтвердити свої зусилля по допомозі Україні. Україна, попри все труднощі, залишатиметься нашим пріоритетом. Путін зробив велику помилку, оскільки нашу рішучість ніщо не зможе похитнути”, — наголосив Жан-Ноель Барро.

Французький міністр, зокрема, анонсував передачу перших літаків Mirage 2000 Україні уже на початку 2025 року.

Серед інших тем, які обговорювалися міністрами, — повернення українських дітей та залучення якнайбільшої кількості учасників до міністерської конференції “Звільнення полонених і депортованих осіб” 30-31 жовтня в Канаді щодо імплементації четвертого пункту формули миру.

Жан-Ноель Барро анонсував відкриття за підтримки Франції центрів реабілітації у Дніпрі та Харкові, що прийматимуть дітей, які повернулися.

Також французький міністр повідомив, що в його планах відвідування одного із центрів реабілітації українських військових, а також поїздка на північний схід України, щоб зустрітися з воїнами, які “протистоять росіянам і докладають усіх зусиль для успішності операції в Курській області”.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон зустрівся з українськими військовими, які проходять навчання на одній із французьких військових баз. На цьому полігоні тренують близько 2 тис. бійців Збройних сил України. Загалом із початку повномасштабного вторгнення Росії Франція підготувала вже 15 тис. українських захисників.

До Києва прибув глава МЗС Франції — перші заяви (ФОТО)

Джерело: uatv.ua (Світ)