Для запрошення України в НАТО немає перешкод — думка експерта

19 жовтня 2024 р. 14:31

19 жовтня 2024 р. 14:31


Для того, щоб Україна отримала запрошення до НАТО, необхідне консенсусне рішення всіх країн-учасниць блоку. Жодних перешкод для цього немає. Такою думкою поділився голова Громадської ліги “Україна — НАТО” Сергій Джердж в ефірі телеканалу FREEДОМ .

За його словами, для того, щоб країну запросили до Альянсу, не потрібні жодні додаткові процедури.

“Не бачу перешкод. Процедури ніякої не прописано. Потрібно консенсусне рішення всіх країн. І це можна зробити, можливо домовитися. Тим більше, що є велика група держав, які твердо стоять на цьому. Вони вже це демонстрували. Тут нібито питання одного дня, мені здається. Для тих, хто не підтримує це питання, можливо, необхідно трохи більше дискусій, якогось внутрішнього узгодження. У таких країнах, як Америка, це право надано президенту, це його рішення. Тобто, він може звернутися до НАТО з цим. Країни блоку можуть внутрішню “кухню” провести дуже швидко і зробити таке запрошення [для України]”, — сказав спікер.

На думку Джерджа, запрошення до НАТО — це чіткий сигнал усім, що процес пішов.

“Сигнал Україні, сигнал європейським країнам, які в НАТО, що потрібно працювати над бюрократією для того, щоб прискорювати процес прийняття України в блок. Сигнал усьому світу про те, що НАТО знає, пам’ятає і підтримує таку європейську країну, як Україна”, — сказав Джердж.

Крім того, вважає він, це чіткий сигнал Росії про те, що її шантаж не діє.

“Сигнал РФ про те, що руки геть від України. Питання вирішено. І жодні шантажні заяви, де ви згадуєте НАТО, не мають жодного сенсу. Україна буде в НАТО, процес уже почався. Це буде важливий сигнал після заяви про запрошення”, — акцентував експерт.

При цьому він нагадав, що коли така заява з’явиться, Україна ще не стане членом НАТО.

“Далі належить пройти низку процедур. До того ж робота парламентів (щодо ратифікації рішення, — ред.), ще певний час займе. Тому, мені здається, що зараз союзники могли б піти на такий крок”, — резюмував гість ефіру.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявив, що країни-члени НАТО не виступають проти членства України в Альянсі, високо оцінюють можливості української оборонної промисловості.

Нагадаємо , 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Для запрошення України в НАТО немає перешкод — думка експерта

Джерело: uatv.ua (Світ)