Путін робить ставку на затяжну війну, але внутрішніх ресурсів уже давно недостатньо, — Буряченко

19 жовтня 2024 р. 17:11

19 жовтня 2024 р. 17:11


Стратегія Путіна виглядає суперечливо: хоча диктатор ставить на затяжну війну проти України, внутрішніх ресурсів Росії вже давно недостатньо — військова машина працює на межі своїх можливостей. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

“Стратегія Путіна досить суперечлива і, я навіть сказав би, парадоксальна, тому що, з одного боку, робиться ставка на затяжну війну. Пік фінансового навантаження на бюджет Росії передбачається на наступний, 2025 рік: фінансування військової сфери збільшиться на 20-25%. Це справді величезні гроші. У контексті реалізації Курської операції той факт, що Росія два місяці абсолютно не відвойовувала ні території, ні намагалася захищати своїх людей, говорить про те, що військова машина в Росії зараз працює на максимумі”, — сказав він.

Як зазначив політолог, про проблеми свідчить і посилена співпраця Росії з Іраном, Північною Кореєю та Китаєм щодо постачання товарів подвійного призначення, а також так званого паралельного імпорту.

“Це публічна ескалація, але для Росії це вимушений захід, оскільки внутрішніх резервів давно не вистачає — це цілком очевидно. Тому з одного боку, Росія демонструє готовність продовжувати відправляти своїх громадян у чорні мішки для трупів, і Путін не зважає на жертви, а з іншого боку, всі зовнішньополітичні сигнали говорять про те, що Путін надзвичайно хоче переговорів. Оскільки як він, так і в Кремлі розуміють, що військову кампанію проти України програно”, — наголосив Буряченко.

За його словами, російський режим зазнав стратегічного програшу і на інших зовнішньополітичних фронтах: в Африці, Латинській Америці, на Близькому Сході та в Центральній Азії.

“Це означає, що чим довше затягується конфлікт, тим активніше в традиційні зони їхнього геополітичного впливу, навіть не стільки Росії, скільки Радянського Союзу, заходить Китай. А оскільки зараз у Росії повністю залежні відносини з Китаєм, вигнати його з цих зон впливу вже неможливо. Тому що довше Путін відкладає завершення війни, намагаючись зробити це на своїх умовах, тим більше позицій вони втрачають, і тим сильніше розпалюватиметься військово-політична ситуація всередині Росії, наближаючи її до того самого цугцвангу”, — резюмував Олексій Буряченко.

Путін робить ставку на затяжну війну, але внутрішніх ресурсів уже давно недостатньо, — Буряченко

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua