“Обіцяли заплатити 3000 лей, дали лише 1300”: Кремль намагається вплинути на вибори в Молдові навіть за день до голосування (ВІДЕО)

19 жовтня 2024 р. 17:37

19 жовтня 2024 р. 17:37


Майже 100 млн євро витратив Кремль на втручання у президентські вибори Молдови і референдум про вступ країни до Євросоюзу. За заявою віцепрем’єр-міністерки Молдови Христини Герасимової, пріоритетом Росії залишається недопущення вступу Молдови до ЄС шляхом поширення наративу про те, що поворот на Брюссель рівнозначний вибору війни. Яка ситуація в Кишиневі за день до дня голосування, яке відбудеться 20 жовтня, з місця подій розповіла кореспондент FREEДОМ Лариса Петрук.

Сьогодні, 19 жовтня, у Молдові передвиборчий “день тиші” — заборонено будь-яку агітацію та рекламу. Центральна виборча комісія готується до проведення завтрашніх виборів. Уже організовано виборчі дільниці, яких сумарно 2 200 у країні та за кордоном.

Знімальна група FREEДОМ побувала на одній із дільниць, де розповіли про процес голосування та захист від впливу зовнішніх сил на проведення виборів.

“По-перше, кожен виборець реєструється в електронній базі, розписується у списку для отримання бюлетеня. Під час голосування заборонено використовувати телефони та інші електронні засоби. На виборчій дільниці присутні спостерігачі, також увесь процес відбувається на очах усіх членів виборчої дільниці”, — розповів голова виборчої дільниці Костянтин Жосан.

У “день тиші” принаймні на вулицях Кишинева непомітно візуальної реклами, немає агітаційних наметів кандидатів. Але експерти заявили, що Кремль продовжує спроби впливати на виборчий процес у Молдові за допомогою соціальних мереж, також триває прихована агітація в інтернеті.

“Сьогодні тисячі користувачів WhatsApp у Молдові з якихось іноземних номерів отримали розсилку чергових фейків, страшилок про нібито ризики, пов’язані з референдумом і вступом Молдови до Європейського Союзу. Але прагнення громадян Молдови до ЄС не зупинити такими діями. Під час соцопитувань ми ставили запитання: “Ви особисто за вступ Молдови до ЄС?”. Нам 63,5% відповіли “так”. І тільки 30% проти”, — розповів керівник спільноти WatchDog Валеріу Паша.

Кремль традиційно використовує грубі методи впливу на громадян Молдови, такі як прямий підкуп виборців. За допомогою молдавського проросійського олігарха-втікача Ілона Шора було створено цілу мережу агентів. На її створення Кремль витратив десятки мільйонів доларів. Мережа ця налічувала близько 130 тисяч осіб.

Молдавська журналістка Меріуца Ністор провела своє розслідування. Вона впровадилася в цю мережу, приходила на мітинги. Її редакція допомогла їй зробити підставний паспорт, за допомогою нього вона додалася в чат-бот у Telegram, де і відбувався збір агентів. Розслідування Меріуца проводила влітку, а восени вона опублікувала матеріал, інформацією якого зацікавилися правоохоронні органи.

“У цій мережі Ілона Шора були різні ролі: симпатики, активісти, лідери первинної організації та лідер територіальної організації. Я була там активістом. І мені дуже часто дзвонили з Москви, і, наприклад, казали: ти в нас активіст, треба збирати симпатиків. Їм треба було, щоб ця мережа була великою. Активісти отримують 3000 лей (близько 170 доларів). Але мені виплатили тільки 1300 лей. Тому що в цій корупційній схемі є корупція. Усі люди, які передають гроші нижче за ієрархією, беруть собі “відсоток”, — розповіла Меріуца Ністор.

На думку експертів, ця мережа навряд чи суттєво вплине на результати виборів, однак вона може частково змінити розклад сил. Бо головна інтрига президентських виборів — чи буде другий тур. Згідно з молдавським законодавством, щоб кандидат переміг у першому турі, йому потрібно набрати 50% голосів плюс один голос. За даними соцопитувань, є явний лідер, але він поки не набирає необхідної кількості підтримки для перемоги в першому турі.

Також, на думку соціологів, питання — хто посяде друге місце. Адже в другому турі зустрінуться два лідери першого етапу виборів. Тож поки незрозуміло, наскільки та в яких моментах зможе вплинути на показники мережа агентів Ілона Шора.

Нагадаємо , 20 жовтня, в Молдові відбудуться вибори президента. Паралельно з ними відбудеться референдум про вступ країни до Євросоюзу.

У день голосування буде відкрито понад 2 200 виборчих дільниць — у Молдові та за кордоном. Надруковано понад 2,8 млн бюлетенів для президентських виборів і стільки ж — для референдуму. Вперше будуть бюлетені й мовами національних меншин, зокрема українською.

На президентських виборах рекордна для країни кількість кандидатів — 11, серед них чинна президентка Мая Санду, а також представник Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло.

“Обіцяли заплатити 3000 лей, дали лише 1300”: Кремль намагається вплинути на вибори в Молдові навіть за день до голосування (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua