Україна може виробляти до 4 млн дронів на рік, — Долінце

19 жовтня 2024 р. 19:51

19 жовтня 2024 р. 19:51


Як зазначили в Київській школі економіки, з маленьких волонтерських ініціатив виробництва вітчизняних дронів утворився великий структурований сектор української економіки. Сьогодні вітчизняні виробники дронів можуть випустити до 4 млн безпілотних літальних апаратів на рік. Про це сьогодні, 19 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів авіаційний експерт, член громадської ради при Державній службі Богдан Долінце.

“Ще у 2022 році, за даними Міністерства цифрових трансформацій, в Україні налічувалося лише сім компаній, які могли постачати безпілотники на користь Сил безпеки й оборони України. У 2024 році кількість компаній перевищила сотню. А загалом понад 500 компаній різного профілю працюють на ринку безпілотних літальних апаратів”, — розповів авіаційний експерт.

За його словами, за останній рік виробничі потужності українського сектору безпілотних систем збільшилися в 10 разів.

“Ці потужності дозволяють випускати до 4 млн безпілотників на рік. Держава поки що здатна купувати набагато менший обсяг. Ми чули інформацію, що фактично мільйон дронів уже було поставлено на фронт. Зазначу, що це було зроблено всього за 8-9 місяців. Це означає, що держава здатна купувати десь 1,5 млн дронів на рік. При цьому всі українські виробники дронів уже здатні випускати понад 4 мільйони. Це означає, що виробничі потужності завантажені тільки на 30%”, — зазначив авіаційний експерт .

За словами авіаційного експерта, з часом український ринок безпілотних систем уніфікуватиметься.

“Ми маємо розуміти, що Сили безпілотних систем з’явилися не так давно. Тому закономірною є і поява досить широкого спектра різних безпілотників. У середньостроковій перспективі ми побачимо уніфікацію цього сегмента ринку. Це означає, що в найближчий рік-півтора, найімовірніше, залишаться лише кілька основних постачальників, у яких буде, умовно кажучи, три-п’ять ключових систем, які централізовано закуповуватимуться державою. Інші виробники або зникнуть з ринку, або їхні обсяги постачання не будуть масовими. Це в принципі закономірність, яка існує в усіх галузях. Як правило, після уніфікації, на ринку залишиться невелика кількість компаній, ті, чиї продукти будуть більш ефективні, більш економічно доцільні, які й стануть основою тих систем, що стануть основними в Силах оборони», — підсумував Богдан Долінце.

Україна може виробляти до 4 млн дронів на рік, — Долінце

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua