Завтра в Молдові вибори президента і референдум про членство в ЄС: як пройшов “день тиші” — включення з Кишинева (ВІДЕО)

19 жовтня 2024 р. 22:29

19 жовтня 2024 р. 22:29


Сьогодні, 19 жовтня, у Молдові передвиборчий “день тиші” — заборонено будь-яку агітацію і рекламу. Уже завтра відбудеться голосування за президента і референдум про вступ держави до Євросоюзу. Про ситуацію в Кишиневі з місця подій розповіла кореспондент FREEДОМ Лариса Петрук.

Сьогодні в Молдові “день тиші”, а весь попередній передвиборчий період тут вирували справжні політичні пристрасті.

Прийдешні вибори безпрецедентні в кількох моментах. По-перше, рекордна для країни кількість кандидатів на пост президента — 11. По-друге, рекордними стали масштаби втручання Кремля у внутрішню політику Молдови.

Правоохоронці раніше заявляли про створення проросійської мережі агентів, яка налічувала понад 130 тис. осіб. Молдавська журналістка Меріуца Ністор впровадилася в мережу як активіст і провела своє розслідування. Їй навіть видали російську банківську картку, на яку надійшло 15 тис. рублів (приблизно 150 доларів), але зняти їх можна тільки в Придністров’ї — у невизнаній “Придністровській молдавській республіці” (“ПМР”).

“Мені, як активісту мережі, часто дзвонили з Москви, говорили багато речей із російської пропаганди, що Євросоюз — це не добре, а Росія — дуже добре. Як активіст я повинна була збирати симпатиків. Мені говорили брати участь у протестах, щоб я роздавала листочки з дезінформацією. Також я повинна була допомагати новим учасникам мережі реєструватися в спеціальному чат-боті в Telegram”, — поділилася Меріуца Ністор.

Організатором цієї мережі є молдавський проросійський політик-утікач Ілан Шор. Раніше він навіть був членом молдавського парламенту. Але 2017 року в Молдові Шор був засуджений до 7 років позбавлення волі у справі про крадіжку мільярда доларів з банківської системи країни. Поки вирок був у процесі оскарження, Шор втік до Росії. У 2023 році у справі про мільярд депутата-втікача остаточно засудили до 15 років позбавлення волі. Москва підтвердила перебування Шора в Росії, але відмовилася його видавати. У 2024 році Шор отримав російське громадянство.

За заявами молдавських правоохоронців, експертів, журналістів, саме через Ілана Шора часто фінансують проросійські мітинги, партії та кандидатів на виборах. І, природно, через створену ним мережу поширюється прокремлівська пропаганда.

“Вони не зупиняються, вони й далі збирають особисті дані людей, відкривають їм картки в російських банках. Ще незрозуміло, у що це виллється. Дехто говорить про те, що оскільки людям видають кредитні картки, то є ризик, що ці перекази на них можуть виявитися боргами потім за кредитами. Враховуючи досвід у таких справах Ілана Шора, я не здивуюся”, — зазначив керівник спільноти WatchDog Валеріу Паша.

Майже 100 млн євро витратив Кремль на втручання в президентські вибори Молдови і референдум про вступ країни до Євросоюзу. Про це заявила віцепрем’єр-міністр Молдови Христина Герасимова.

Завтра громадяни Молдови мають не тільки обрати президента, а й відповісти на головне питання майбутнього країни — чи залишиться Кишинів і надалі на шляху членства в Євросоюзі.

“Росія протягом 30 років так чи інакше була присутня в політичному процесі Молдови, як це було і у випадку інших колишніх радянських республік. Але те, що коїться зараз — таких прецедентів у нас не було. Це спроба змінити хід історії, давайте так будемо це формулювати. Ставки настільки великі, що Росія готова на все. А ставки такі: або Молдова продовжить процес інтеграції до ЄС, до європейського простору, або Росії вдасться зупинити цей рух, змінити тут владу, сприяти перемозі проросійських сил і роздобути в підсумку лояльну державу в тилу України, яка воює”, — акцентував Олексій Тулбуре, політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та в ООН.

Уже завтра виборчі дільниці відкриються до 7:00 і працюватимуть до 21:00, після чого почнеться підрахунок голосів.

Нагадаємо , 20 жовтня, в Молдові відбудуться вибори президента. Паралельно з ними відбудеться референдум про вступ країни до Євросоюзу.

На президентських виборах рекордна для країни кількість кандидатів — 11, серед них чинна президентка Мая Санду, а також представник Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло.

Згідно із законодавством Молдови, вибори відбудуться в один тур, якщо один із претендентів набере 50% голосів плюс один голос.

У день голосування буде відкрито понад 2 200 виборчих дільниць — у Молдові та за кордоном. Віддруковано понад 2,8 млн бюлетенів для президентських виборів і стільки ж — для референдуму. Уперше будуть бюлетені й мовами національних меншин, зокрема, українською.

Завтра в Молдові вибори президента і референдум про членство в ЄС: як пройшов “день тиші” — включення з Кишинева (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)