На Курахівському напрямку відбулося 20 боїв, а по всій лінії фронту — понад 70 — карта війни за 19 жовтня (ВІДЕО)

19 жовтня 2024 р. 22:29

19 жовтня 2024 р. 22:29


Курахівський напрямок залишається найбільш напруженим. Від початку доби на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення. Про це сьогодні, 19 жовтня, повідомили в Генеральному штабі Збройних сил України (Генштаб ЗСУ), інформує FREEДOM .

95 українських захисників повернулися додому з російського полону. Серед них — 34 воїни бригади “Азов”, захисники Маріуполя і “Азовсталі”, а також бійці з Донецької, Луганської, Харківської, Київської, Чернігівської та Херсонської областей. Також повернувся український правозахисник і військовий Максим Буткевич, якого російський суд засудив до 13 років колонії суворого режиму.

За даними українського Координаційного штабу з поводження з полоненими, особливість цього обміну в тому, що додому повернулися ті військовополонені, які отримали найсуворіші вироки так званої судової системи Росії.

Заступник начальника Головного управління доктрин і підготовки Генштабу ЗСУ Євген Межевікін повідомив, що вже понад 100 тис. українських військових пройшли підготовку на території країн-партнерів. Межевікін уточнив, що навчання охоплювало різні напрямки — від базової підготовки до підготовки спеціалістів, лідерів і злагодження штабів.

Тим часом на Куп’янському напрямку російські війська штурмували в районах Колесниківки, Кругляківки та Лозової. На Лиманському — атакували в районах Новомихайлівки, Греківки, Тернів і Серебрянки. На Покровському — зробили спроби потіснити українських захисників біля Миролюбівки та Селидового. На Курахівському напрямку, який, як і раніше, залишається найгарячішим, було понад 20 боїв поблизу Зоряного, Новодмитрівки, Георгіївки, Антонівки та Катеринівки.

Всупереч погоді, російські окупанти стали частіше використовувати техніку під час штурмів на Донбасі.

Як повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), зокрема противник використовує бронетранспортери та танки на Покровському та Курахівському напрямках. На заході Донецької області тільки за останній тиждень зафіксовано три механізовані атаки чисельністю в батальйон. Разом з тим з кінця липня до початку жовтня росіяни провели лише чотири таких штурми.

“Оскільки збили наступальний імпульс на Покровському напрямку, вони поміняли підходи, перегрупувалися і зосередилися на Вугледарі та на Кураховому. Як відомо, Вугледар вдалося їм захопити, а потім основні сили направляють у район Курахового — через Курахове на Покровськ. На мій погляд, головна мета — це все-таки Покровськ. Але знову-таки, якщо подивитися на карту, то видно, що Вугледар — Курахове — Покровськ — це південний напрямок, де намагаються охоплювати наше угруповання Покровське, і є зусилля, яких докладають із півночі”, — зазначає засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

У центрі Луганська напередодні вдень вибухнув автомобіль. У машині в цей час перебував офіцер російської окупаційної армії, майор Дмитро Первуха, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Первуха служив у 273-му розвідувальному центрі РФ, чий пункт постійної дислокації розташований у Новосибірську. В українській розвідці уточнили, що на тимчасово непідконтрольних Україні територіях він обіймав посаду так званого начальника штабу по службі військ і безпеки військової служби.

1 380 російських солдатів ліквідували Сили оборони України за минулу добу. Загалом від початку повномасштабного вторгнення втрати російської армії перевищили 677 тисяч. Також українські військові знищили за добу вісім російських танків, 19 бойових броньованих машин, 15 артилерійських систем.

Крім того, Сили оборони України збили 78 БпЛА оперативно-тактичного рівня і три крилаті ракети, а також вразили понад 60 одиниць автомобільної, спецтехніки та цистерн із пальним.

На Курахівському напрямку відбулося 20 боїв, а по всій лінії фронту — понад 70 — карта війни за 19 жовтня (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua